3.9 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírek

Akkora a tanárhiány, hogy már az egyetemistákat is a katedrára küldenék

A Pécsi Tankerületi Központ pedagógusok helyettesítése céljából megbízási szerződéssel alkalmazna olyan tanár szakos hallgatókat, akik az osztatlan tanárképzésben minimum öt lezárt félévvel rendelkeznek, és eddigi tanulmányaik során szakmódszertani kurzust/kurzusokat is teljesítettek. A megbízás tanórák és/vagy délutáni foglalkozások megtartására szólna, legfeljebb heti 14 órában – írja az index.

A felhívás a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi karán tanuló hallgatóinak belső, Neptun-rendszerében jelent meg.

“A jelenlegi jogszabályi körülmények között nem, csak az utolsó éves hallgató tarthat órát az intézményi gyakorlata során a mentortanár felügyeletével. Van már javaslat, hogy az utolsó évesek a hallgatói jogviszony fenntartása mellett is taníthassanak, de ez még csak tervezet”

– ezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke közölte hozzátéve, hogy egy szaktanár és egy egyetemista leadott tanórája annyiban ekvivalens, mint amikor a léket kapott hajón vödörrel akarjuk kimerni a beömlő vizet, és nem a léket akarjuk betömni. Ezzel nem oldható meg az egyre nagyobb tanárhiány, miközben azt is kockáztatják, hogy a még nem kellően felkészült hallgató az esetleges kudarcok miatt a végén már nem is akar pedagógus lenni.

A szakszervezeti vezető szerint a tanárhiány a fővárost és minden megyét érint. Számításaik szerint országosan már most 12 000 pedagógus hiányzik a rendszerből,

a kötelező oltást megtagadók távozása miatt pedig újabb, nagyságrendileg háromezer szakembert veszít el az oktatás,

ehhez jönnek hozzá a jövőre nyugdíjba vonuló pedagógusok.

Ennek következményeit most még nem érezzük, csak öt-hat év múlva, amikor a munkaerőpiacot elárasztja a funkcionálisan analfabéták tömege. Ezért nem a pedagógusok a hibásak, hanem a kormány, az oktatásirányítás, az Emmi, mert rendelkezésükre áll minden adat, de érdemi lépést évek óta nem tesznek a probléma megoldására, álkommunikációt folytatnak, amivel becsapják az egész társadalmat

-mondta.

Totyik Tamás szerint a kialakult tanárhiányt a versenyszférában foglalkoztatott diplomások béreihez közel azonos pedagógusbérek kifizetésével lehetne mérsékelni. (A kormány január 1-jétől tíz százalékkal emeli a pedagógusok bérpótlékát, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy ez nem elég.) A szakszervezeti vezető azt is jelezte, hogy hosszabb távon a tanszabadság biztosítása, illetve az óraszám és a bürokratikus adminisztrációs terhek csökkentése is elkerülhetetlen lesz.

(index)

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben