22.7 C
Budapest
2022. augusztus 14., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

Alföldi Róbertet fogják betenni a színházi tüntetést bojkottáló Eszenyi Enikő helyére

Minden jel arra utal, hogy valóban Alföldi Róbertet akarják Karácsonyék a Vígszínház következő igazgatójának.

Sem Karácsony Gergely, sem Gy. Németh Erzsébet nem cáfolta az igazgatóváltást!

Gy. Németh Erzsébethez világos kérdéseket küldtek ezzel kapcsolatban, árulkodó módon egy napja nem válaszol.

Sőt, a Gyurcsány-párti helyettes – abszurd módon – azt mondta az ATV tegnap esti adásában, hogy teljes mértékben egyetért, hogy tüntetnek Eszenyi Enikő ellen. Egyetért, hogy a Főváros színházigazgatója (voltaképpen az ő színházigazgatója) ellen tüntetnek…

A bosszúálló balliberális elit azért bünteti a Vígszínház igazgatóját, mert az egyébként kormánypártinak bajosan nevezhető Eszenyi Enikő egyetlen kérdésben szembement a balliberális kulturális világ diktátumával. És csak egyetlen véleményt fogadnak el. A sajátjukét. Aki nem áll be a sorba, azt megbüntetik.

Hétfőn levélben kérdezték Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettest a Vígszínház körüli helyzetről. Azt szerettük volna megtudni, hogy valóban tervezik-e Eszenyi Enikő leváltását igazgatói mandátumának tavasz végi lejártakor, majd Alföldi Róbert beültetését az igazgatói székbe, és ha igen, akkor mi ennek az oka. Válasz azonban nem érkezett. Nem véletlenül kérdeztük: a Karácsony Gergelynek a kampányban folyamatosan hízelgő Alföldi Róbert információink szerint kinézte magának a Vígszínházat. A minden posztra saját emberüket ültető

KARÁCSONYÉK ALFÖLDIT TEHETIK A LEGNAGYOBB FŐVÁROSI SZÍNHÁZ ÉLÉRE. 

Erre egyértelműen lehet következtetni Gy. Németh Erzsébet tegnap esti ATV-s szerepléséből is. A DK-s politikus arról beszélt az adásban, hogy helyénvaló volt Eszenyi ellen tiltakozni a színházban, legfeljebb ezt nem a színházban kellett volna megtenni. Egyúttal példátlan módon rendre intette a Vígszínház igazgatóját, amiért nem jelent meg a Gothár Péter és a Katona József Színház melletti szimpátiatüntetésen.

“AZT GONDOLOM, HOGY EGY SZÍNHÁZI ELŐADÁSON NINCS HELYE AZ ILYEN JELLEGŰ TILTAKOZÁSOKNAK, DE ANNAK MONDANIVALÓJÁVAL TELJES MÉRTÉKBEN EGYETÉRTEK! AMIKOR A SZÍNHÁZI SZAKMA SZÉLES SPEKTRUMA KIÁLL A TÖRVÉNY ELLEN, ÉS EGYSÉGESEN TILTAKOZIK, AKKOR AZT GONDOLOM, HOGY MINDENKINEK MEG KELL SZÓLALNIA.  ENNEK ELLENÉRE ÚGY LÁTOM, HOGY SZÍNHÁZI ELŐADÁSRA NEM VALÓ EGY ILYEN TRANSZPARENS. SZERINTEM EZT MEG LEHETETT VOLNA CSINÁLNI EGY DÉLELŐTT, VAGY VALAMILYEN FORMÁBAN FELVENNI A KAPCSOLATOT AZ IGAZGATÓ ASSZONNYAL

– a DK-s politikus ezekkel a szavakkal válaszolt az ATV munkatársának arra a kérdésére, egyetért-e azzal, hogy megzavarták a Vígszínház egyik darabjának végét az aktivisták. Ismételjük meg: Karácsony Gergely helyettese egyetért azzal, hogy saját színigazgatója ellen tüntetnek…

A gyurcsányista politikus természetesen nem mondott igazat. A színházi szakmának nem a széles spektruma állt ki a néhány száz civil embert megmozgató tüntetésen. Mindössze három budapesti színház (a szexuális zaklatási botrányával lebukott Katona József Színház, a napokban új igazgatói kinevezést nyert és hálája kimutatását folyamatosan bizonygató Mácsai Pál színháza, az Örkény Színház és az egyébként csendes Radnóti Színház) – 25 másik budapesti színház nem. És egyetlen vidéki színház sem.

A balliberális budapesti színházi világ, amelyet alapvetően a Színház- és Filmművészeti Egyetemre rátelepedő, a Katona József Színházat irányító Máté Gábor-Ascher Tamás-Gothár Péter hármas irányít (néhány hete Gothár már nyilván nem), nem tűr el más véleményt, mint a sajátjuk. Ha például ők tüntetést vezényelnek, akkor mindenkinek tüntetni kell.

Folyamatosan zajlik egyébként az Eszenyi elleni balliberális hadjárat. Egy egészen döbbenetes írás jelent meg a Hírklikk nevű portálon, megmutatva, milyen lelkiállapotba került az ellenzéki sajtó, és a kulturális “elit” attól, hogy egyik tagjuk nem osztja teljesen az álláspontjukat.

“ESZENYINÉL IS ELJÖTT A BESZARÁS IDEJE”

– szól az anyag példátlanul durva címe, amely közel négyezer karakterben foglalkozott azzal, hogy páran, előre megtervezetten felmutattak egy molinót a Vígszínházban, megzavarva ezzel az egyik darab vége utáni perceket. A cikk szerzője többször is hivatkozott Alföldi Róbert korábbi nyilatkozatára, és támadta Eszenyit, amiért távol maradt a szexuális zaklató Gothár Péter és a Katona József Színház melletti tüntetéstől, helyette viszont szakmai vitát javasolt.

“FOGALMAZHATNÉK ÚGY IS, AHOGY ALFÖLDI RÓBERT TETTE: ELJÖTT A BESZARÁS IDEJE, ESZENYINÉL IS, TENNÉM HOZZÁ. DE NEM LENNE IGAZAM, MERT A DIREKTOR ASSZONY EDDIG SEM VOLT E TÉREN TÚLSÁGOSAN BÁTOR. MOST PEDIG KÜLÖNÖSEN NEM VOLT AZ, AMIKOR A TÖRTÉNTEKET SZAKMAI VITAKÉNT ÍRTA LE, MONDTA EL, VAGYIS AZÉRT NEM MENT TÜNTETNI A VÍG, MERT AZ POLITIKAI TÉRBE HELYEZTE A VITÁKAT”

 írja.

Az eddig ünnepelt Eszenyiről a cikk szerint kiderült az is, hogy nem képes összetetten gondolkozni. Majd a Hírklikk kénytelen volt még egyszer “Alföldihez nyúlni”, hogy kérdőre tudja vonni Eszenyit.

“ÚJRA ALFÖLDI KIFEJEZÉSÉHEZ NYÚLOK: NEHÉZ NEM LÁTNI, HOGY KULTURÁLIS DZSIHÁD FOLYIK. ÉS HA ÍGY VAN, VAJON ESZENYI MIÉRT NEM HAJLANDÓ EZT LÁTNI?”

– írta a szerző.

A baloldali portál szerint nemcsak az a baj Eszenyivel, hogy képtelen az összetett gondolkodásra, nem mondja vissza Alföldi (és persze Máté Gáborék) szavait, hanem az is, hogy szerintük jobban tart a kormánytól, mint a fővárostól.

“ELKÉPZELHETŐ MINDKÉT VARIÁCIÓ, DE MINDKETTŐ ODA VEZET, HOGY INKÁBB TART A KORMÁNYTÓL, MINT A FŐVÁROSTÓL. MÁSKÉNT: ERŐSEBBNEK HISZI ORBÁN VIKTORT, MINT KARÁCSONY GERGELYT”

– fogalmaz a cikk, majd szabályszerű intelmet fogalmaz meg a Vígszínház igazgatójának: “a hatalomhoz való alkalmazkodás, törleszkedés” útjára tévedt, ami csak egy ideig járható – írják. Azt fel sem tételezik, hogy Eszenyi Enikő nem aszerint döntött, hogy kitől retteg jobban, hanem valóban szakmai kérdésként kezeli a színházak finanszírozását.

Forrás: Origo

További híreink

Katonai kiképző repülések kezdődtek Kecskeméten

Varga Lilla

Nagyon gyorsan jöhetnek a további korlátozások

Faragó Dániel

Toroczkai László: nincs hová hátrálnunk, ha az utcán maradunk le fogjuk tudni győzni a covid-diktatúrát (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben