19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
HírekKiemelt

Állítólag így néz ki majd a ferencvárosi “BLM-szobor”

Az alkotás körüli vitákról a brit The Guardian írt cikket – írja a HVG.

A IX. kerületbe tervezett Black Lives Matter-szoborról írt cikket a brit The Guardian, amelynek beszámolója szerint a kerületi public art pályázaton nyertes, mindössze egy méteres, és csak két hétre felállítandó alkotás így is komoly ellenérzéseket vált ki.

A kerületi public art pályázaton összesen hét alkotást választottak ki, ezek egyike Szalay Péter “Black lives matter” című műve, amelyet a Ferenc téren fognak felállítani április 1-14. között.

A brit lap idézi Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is, aki december elején úgy fogalmazott, hogy a BLM mozgalom egy rasszista mozgalom, és hogy “nem az rasszista, aki a BLM mozgalomnak állítandó szobrot ellenzi, hanem az, aki szobrot állít”. A lap arról is beszámol, hogy kormánypárti csatornákon megszólalók azt ígérték, ha felállítják a szobrot, ledöntik azt.

A cikkben Baranyi Krisztina kerületi polgármester arról beszélt, hogy a Black Lives Matter-mozgalom rasszizmus- és rendőri brutalitás-ellenessége Magyarországon is releváns üzenet, és hogy a szobor története bemutatja, hogyan működik a kormánypárti média Magyarországon, ugyanis felháborodnak egy olyan dolgon, amelyről nem is tudnak semmit.

A kerületi polgármester a lapnak arról is mesélt, hogy egyik nap beszállt egy taxiba, ahol a sofőr nem ismerte fel és hosszasan szidni kezdte neki a kerületi vezetést, mondván egy emlékművet akarnak felállítani a “meleg fekete embereknek”. Baranyi azt mesélte, megpróbálta elmagyarázni a sofőrnek a dolgot, aki azonban nem hitt neki, mert olvasta az újságban, hogy nem így van.

A lap megszólaltatta Szalay Péter alkotót is, aki azt mondta, a szoborról szóló hírek megjelenése után fenyegető e-mailt kapott egy ismert szélsőjobboldali személytől, aki azt ígérte neki, hogy “meg fogják büntetni”, ha az installációt felállítják.

A Guardian látványtervet is közölt a készülő alkotásról, amely egy féltérdre ereszkedett Szabadság-szobrot fog ábrázolni szivárványos színekben, felemelt kezét ökölbe szorítva. Szalay elmondása szerint 3D-nyomtatóval készül majd, és összesen 12 darabból állítják össze.  Az alkotó azt is hozzátette, a kormánypárti reakció ellenére a szobor nem foglal egyértelműen állást a BLM-mozgalom mellett vagy ellen, a művészi koncepció szerint inkább a két olvasat között lebeg.

További híreink

Dohányboltba indult a kecskeméti család- késelés lett a vége

Faragó Dániel

Orbán vörös vonala szivárványos?

Faragó Dániel

Olaszországban nem lenne kötelező az oltás, de kormány mégis “meggyőzné” az embereket

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben