35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

“Amen” és “awomen” a progresszív módja az istentiszteletnek

Emanuel Cleaver, metodista lelkészből avanzsált az Egyesült Államok kongresszusának képviselőjévé, ahol már vasárnap megmutatta, nem csak bőrszíne miatt illik tökéletesen a demokraták soraiba. Cleaver ugyanis azzal nyitotta meg a 117. kongresszus első ülését, hogy egy hindu istenhez imádkozott, és megalkotta az “ámen” szó gendersemlegesnek szánt verzióját – írja a Daily Wire.

“Örök Isten, csöndben meghajolunk kegyelmes trónod előtt, amikor magunk mögött hagyjuk a politikailag és társadalmilag is viharos 2020-as évet” – kezdte Cleaver, aki 1972-től 2009-ig a Missouri állambeli Kansas City-ben a St. James United Metodista Egyház lelkészeként tevékenykedett. Cleaver isteni útmutatást kért ezekben a nehéz időkben, “amikor sokan azt hiszik, hogy a demokrácia ragyogó fénye kezd elhomályosulni”.

Zárásképp a “monoteisztikus Isten”-en túl megemlített egy hindu istenséget, Brahmát, valamint “Istent”, akit “sok néven ismerünk sok hit által”, akiknek áldását kérte a kongresszusra. A lelkipásztor-politikus úgy zárta imáját: “amen és a-women”. Eme befejezés valószínűleg a lelkész “progresszióját” volt hivatott bizonyítani, hogy ő mennyire egyenlőség párti, aki a nyelvben is leszámol a nem létező nemi sztereotípiákkal.

Az angolban a “men” férfiakat jelent, az “ámen” azonban egy latin kifejezés, ami annyit tesz: “úgy legyen”. Ennek semmi köze a nemekhez. Sajnos a tények sosem érdekelték a progresszíveket

– értékelte az elhangzottakat egy republikánus képviselő.

Fotó: Getty Images

 

További híreink

A világon elsőként kapott májőssejteket egy újszülött Japánban

Dunai Tibor

Nincs teljes egység a most születő felvidéki “közös magyar pártról”

Kemény János

Putyin elrendelte a széleskörű védőoltás jövő heti megkezdését

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben