35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
KiemeltTudomány

Az alsó földköpenyből alakulhatott ki a legendás Hope gyémánt

A Föld alsó köpenyéből, tehát háromszor akkora mélységből származik a Hope, vagyis Remény nevet viselő legendás gyémánt, mint a legtöbb hasonló drágakő.

Hasonló gyémántok vizsgálata alátámasztja a feltételezést, hogy eredete valahol az alsó földköpenyben rejlik – számolt be az Evan Smith, az Amerikai Gemmológiai Intézet (GIA) tudósa vezette kutatócsoport az ezúttal online megrendezett Goldschmidt geokémiai konferencián.

Evan Smith és munkatársai lézeres vizsgálatnak vetettek alá a Hope és Culinnan gyémánt kategóriájába tartozó példányokat és bridgmanit (egy nagyon sűrű magnézium-vas-szilikát) maradványait fedezték fel rajtuk. Ez az ásvány csak több mint 660 kilométeres mélységben létezik.

A 45,52 karátos Hope gyémántot a 17. században találták Indiában, jelenleg a washingtoni Smithsonian Intézetben látható.

Feltételezések szerint az 1905-ben Dél-Afrikában fellelt, az eddigi legnagyobb felfedezett drágakőként számon tartott Cullinan gyémánt is az alsó földköpenyből származhat. A gyémántot néhány évvel felfedezése után több részre csiszolták, kilenc darabja a brit koronaékszereket díszíti.

Egy gyémánt többnyire a földköpenyben, a földkéreg és a földmag közötti rétegben lévő nagy nyomás hatására alakul ki. A legtöbb drágakő 150-200 kilométeres mélységből származik, néhány ritka darab több mint 660 kilométeres mélységből.

(MTI)

További híreink

Rusvai: indokolt, hogy az oltottaknak ne legyen kötelező a maszkviselés

Irányi Dániel

Ha nem mondhatnak fel, inkább táppénzre mennek az egészségügyi dolgozók

Kemény János

Székelyudvarhely polgármesterét idén is megbírságolták a március 15-re kitűzött, magyar zászlók miatt

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben