13.3 C
Budapest
2022. október 3., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

“Az angol kormány túl sok hatalmat adott a tudósoknak a lezárások idején”

A kormányfői szerepért is induló Rishi Sunak konzervatív politikus szerint a lezárások idején a kormány túl sok hatalmat adott a tudósok kezébe, ráadásul a lockdown lehetséges veszélyeire és következményeire se hívta fel a figyelmet. Ha úgy tetszik, elhallgatta azokat – adta hírül a BBC.

A lezárások negatív hatásai nem érdekeltek senkit

Sunak egy interjúban arról beszélt, a lezárások társadalomra gyakorolt esetleges negatív hatásai még csak szóba sem kerültek, mikor a lehetséges korlátozásokról értekeztek. Továbbá a minisztereknek is megtiltották, hogy ezeket bármikor szóbahozzák.

A forgatókönyv egyszerű volt: nem szabad elismerni a lezárások negatív hatásait. Nincs is negatív hatás, hiszen ami jó az egészségünknek az jó a gazdaságnak

– magyarázta a brit(?) politikus. Hozzátette:

nem volt helyes az embereket lélegeztetőgépre kerüléssel rémisztgetni.

Boris Johnson kormányát pedig azzal vádolta, rájátszottak a „félelem narratívájára”.

Állítása szerint ő végig az iskolák nyitvatartásáért küzdött, ám kollégái nem támogatták ebben.

Azzal vádolta a kutatókat, fontos információkat hallgattak el, amelyek a miniszterek döntéshozatalát segíthették volna. Melyek ismeretében ha nem is lettek volna elkerülhetőek a lezárások, de azok jóval rövidebbek, átgondoltabbak lehettek volna.

Látják, ezért is probléma, ha túl sok hatalmat adunk ezeknek a független embereknek [a kutatóknak]. Megszívatnak minket

– tette hozzá.

Sunak riválisa, a kormányfői tisztséget megszerző Liz Truss egyébként korábban szintén arról beszélt, a kormány „túl messzire ment” a lezárások terén. Külön kiemelve az iskolák bezárását.

Szó sem volt politikáról?

Dominic Cummings, Boris Johnson politikai tanácsadója azonnal a lezárások védelmére kelt. Szerinte Sunak „szörnyen sikerült kampánya leolvasztotta az agyát”, azért állít ilyeneket.

Az orvosok és tudósok szintén megszólaltak. Természetesen azonnal elhárították a felelősségüket, azt állítva, a végső döntés mindig a miniszterek kezében volt.

Professzor Graham Medley, a kormánynak tanácsokat adó tudóscsapat (SAGE) vezetője elsők között utasította vissza a vádakat. Szerinte a döntésekben és javaslatokban „nem játszott szerepet a politika”, azok „mindig a tudomány éppen aktuális álláspontja szerint alakultak”.

Ha valaki szerint a tudósoknak túl sok hatalmuk volt, az nem a mi hibánk, hanem a politikusoké

– véli Medley.

Professzor Ian Boyd, a SAGE munkatársa azt állította, „tudatában voltak a lehetséges negatív következményeknek”, és ezeket figyelembe is vették, mikor javaslatokat tettek a járvány kezelésére vonatkozóan.

A Whitehallnak szivárogtató bennfentes azt mondta, Sunak és társai ellenezték a folyamatos teszteléseket, és az oltási tervet sem támogatták. Később pedig ők voltak azok is, akik elindították az “Eat Out to Help Out” kampányt, mely arra biztatta az embereket, járjanak ismét étterembe, és segítsék a brit vendéglátókat, akik (a kormány elhibázott lezáráspolitikája miatt) igen nehéz helyzetbe kerültek.

További híreink

Nyomoz a rendőrség a zászlógyalázás miatt

Gabay Dorka

Elhasalt az újbudai ARC-plakátkiállítás

Gabay Dorka

Gyerekek a pécsi Pride-on – a Mi Hazánk feljelentést tett (videó)

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben