35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

“Az egyik legintenzívebb kampánynak vagyunk tanúi Ásotthalmon”

Augusztus 7-én időközi választásokat tartanak Ásotthalmon, ugyanis a korábban regnáló polgármester a Mi Hazánk listájának első helyéről bejutott a parlamentbe, így lemondásra kényszerült. A közelgő választás kapcsán kérdeztük Papp Renátát, aki korábban Ásotthalom alpolgármestereként dolgozott, ám most ringbe száll a település irányításáért.

Magyar Jelen: Miért érezte úgy, hogy megméretteti magát? Induljunk mondjuk onnan, hogy mióta foglalkoztatja a közélet?

Papp Renáta: Rólam tudni kell, hogy tősgyökeres ásotthalmi vagyok. Itt születtem, itt is nőttem fel. Mindig is érdekelt a közélet, már a kétezres évek elejétől aktív résztvevő vagyok a település közéletében, vagy civil fronton, vagy közművelődési munkatársként. Ebből is adódik, hogy szívügyem a település közössége, az itt élők életminőségének javítása, a fejlődés.

2010 óta vagyok önkormányzati képviselő, az elmúlt két évben pedig már, mint főállású alpolgármester dolgoztam a település érdekében.

Az elmúlt ciklusok alatt láttam azt az önkormányzati munkát, amit mindig is szerettem volna látni. Azt tapasztaltam, hogy érezhetően fejlődik a település, és jó irányba tartanak a dolgok. 2013-ban ugye feloszlott az önkormányzat képviselőtestülete, ekkor lett a Mi Hazánk elnöke első ízben polgármester. Akkor még arról szólt az önkormányzati munka, hogy egy hátrányos helyzetű település vagyunk a Homokhátságon, gyakorlatilag kitörési lehetőségek nélkül, pusztán a túlélésért küzdött a település.

Az elmúlt 8-9 évben, jó vezetéssel, és egy konstruktív testülettel ezt a tendenciát sikerült megfordítanunk. Végre van jövőképünk. Nagyon sok olyan project valósult meg, amellyel én is egyet tudok érteni, és fantáziát is látok benne. Nem szeretném, ha ezek a jövőben elvesznének.

Most, egy megkezdett ciklusról beszélünk, tehát első sorban a már megkezdett projekteket kell megvalósítani. A választások óta is rendkívül komoly pályázati tevékenységek működnek. Én képesnek érzem magam arra, hogy ezeket a feladatokat tovább vigyem, és vállaljam. Az pedig külön öröm, hogy polgármesterünk bejutott az Országgyűlésbe, így Ásotthalom immáron országgyűlési képviselettel is rendelkezik. Ezek fényében úgy érzem, rendkívül jó helyzetben van Ásotthalom ahhoz, hogy véghezvigyük, amiket elterveztünk, emellett pedig merjünk újat álmodni.

MJ: Vannak esetleg valamilyen tervek, melyeket Ön személy szerint szeretne megvalósítani?

Papp Renáta: Már az elmúlt időszakban, a választások óta is rengeteg pályázatot adtunk be. Jelenleg egy 1,320 milliárdos tervezet már elkészült.

Ebbe van egy kerékpárút bővítési program, de szerepel benne a turisztikai látványosságaink egyik gyöngyszeme, a boszorkányperek háza, egy elvarázsolt kastély, tornyos épülettel megálmodva a Bűbáj Élménybirtokon.

Bűbáj Élménybirtok, Ásotthalom

Ezen felül én mindenképpen szeretnék egy szálláshely-bővítéssel összefüggő turisztikai beruházást, hiszen Ásotthalom az elmúlt években fölkerült a turisztikai térképre, és egyre több a látogató, így indokolt a bővítés. Az elmúlt időszakban nyílt meg a felújított strand, mellette fekszik egy jelentős önkormányzati terület, mely ideális lenne egy kempinghely kialakítására. Ezen felül természetesen fontos lesz a közösségi színtereink fejlesztése, illetve az idősellátás kibővítése. Legyen szó akár férőhelybővítésről, akár bentlakásos idősotthonok létesítéséről. Ezt öt éven belül meg kell valósítanunk, már csak az egyre romló egészségügyi ellátás miatt is. Kiemelt feladat továbbá a szociális támogatási rendszerünk megőrzése, mivel a kormány megszorításainak köszönhetően valószínűleg egyre többen kerülnek majd peremhelyzetre. Jelenleg egy öt körzetből álló tanyagondnoki szolgálatot üzemeltetünk, mivel Ásotthalom lakosságának fele külterületen, elszórt tanyákon él. Az ő megsegítésük most méginkább felértékelődik.

Az elmúlt időszakban korosztályról korosztályra haladva igyekeztük fejleszteni a települést, ami azt jelenti, hogy már a második bölcsőde nyílik szeptemberben, fejlesztettük az óvodát, a strandot, az utakat, és még sorolhatnám. Ami most jön, az a fiatalokkal, illetve a fiatal felnőttekkel való kapcsolatteremtés.

Meg kell hallgatni őket, hogy mi az, ami itt tartaná, vagy visszacsábítaná őket.

MJ: Ha jól értem, akkor a prioritást a szociális kérdések, illetve a turizmus adják.

Papp Renáta: Igen, így van.

MJ: Ha már turizmus. Az előző polgármester egy baleset miatt évekkel ezelőtt kitiltotta a roncsderbit a településről. Van rá esély, hogy ez most visszatérjen?

Papp Renáta: A roncsderbinek otthont adó terület magánkézbe került, egy részén dinópark nyílik, viszont a pályarész megmaradt, így visszatérhet a roncsderbi, de már nem önkormányzati keretek között.

MJ: Akkor beszéljünk egy kicsit a kampányról. Ha jól tudom, Önnel együtt öt jelölt is versenybe száll a polgármesteri székért. Vetélytársairól mit érdemes tudni?

Papp Renáta: Egyikük volt ásotthalmi, aki jelenleg lakcímnélküli, de egyébként mind ásotthalmi kötődésűek. Ketten beköltözőnek számítanak. Én itt születtem, és itt is nőttem fel.

MJ: A Kutyapárt, illetve a Gattyán-párt mellett Önön kívül indul még két független. Ők valóban függetlenek, vagy áll mögöttük valamilyen párt?

Papp Renáta: Nincs tudomásom arról, hogy a két másik független jelölt mögött állna bármilyen párt. Közszájon forgott egy időben, hogy a Fidesz nagyon szeretne jelöltet indítani, de információim szerint ez végül nem sikerült nekik.

MJ: Ennyi jelölt esetén bizonyára igen intenzív a kampány.

Papp Renáta: Azt gondolom, az egyik legintenzívebb kampánynak vagyunk tanúi Ásotthalmon.

Jól láthatóan bekerült a nagypolitika is két olyan párt személyében, melyeknek korábban semmilyen szerepük nem volt a település életében. Én nem tudok róla, hogy akár helyi szervezetük lenne, még az országgyűlési választások idején sem mozdultak meg, most pedig érdekes módon itt egy politikai csataszínteret próbáltak kialakítani.

Az a fajta kampány, amit ők behoztak, azonban nagyon távol áll az értéktisztelő ásotthalmi lakosságtól. Én többektől hallottam, hogy amit művelnek, inkább kontraproduktív. A Kétfarkú Kutyapárt ebben a tekintetben talán kicsit moderáltabb, az ő jelöltjüket hetek óta nem is láttam a településen. A Megoldás Mozgalom jelöltje már aktívabb, mind személyesen, mind Facebookon.

Szatler Tatjána (MEMO) és Magyar Gábor (MKKP)

Vele az a probléma, hogy félinformációkat torzít el, és nagyít ki, majd lovagol meg. Mi az ilyen hangulatkeltést nem kívánjuk a településre. Mondvacsinált ügyeket felnagyítva úgy próbálják beállítani a dolgokat, mintha itt nem egy szakszerű vezetés irányítaná a települést. A múlt héten például a Magyar Sziget kapcsán próbálták folyamatos hangulatkeltéssel a lakosságot az esemény ellen fordítani, nem sok sikerrel. Ami nem meglepő, hiszen egy nagyon békés, és kulturált rendezvényről beszélünk. Az első nap után fel is hagytak az aggitációval, mivel nem volt az efféle kommunikációra fogadókészség a lakosok részéről.

MJ: A két független jelölt hogyan kampányol?

Papp Renáta: Dr. Bardócz Csaba igen aktív kampányt folytat, számos lakossági fórumot is tartott. Greller Zsuzsanna még júliusban mutatott némi lelkesedést, próbálkozott lakossági fórumokkal is, ám ezek igen alacsony érdeklődést vonzottak be. Ha jól tudom a fórumán konkrétan ketten voltak. Így ő már nem is igazán kampányol. Bardócz úr egy beköltözőnek számító, dacára a civil, illetve önkormányzati múltamnak, még én sem ismerem őt személyesen. Teljesen ismeretlen számomra.

MJ: Akkor kijelenthetjük, hogy voltaképpen négyen maradtak versenyben?

Papp Renáta: Igen, bár én inkább két szereplősre szűkíteném le a versenyt. Én Bardócz Csabában látom a potenciális kihívót, bár neki nagy hátránya, hogy nem ismert a településen.

Nem is igazán értjük, hogyan és milyen indíttatásból vállalta el a jelöltséget.

MJ: Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni a választásokat, melyet augusztus 7-én tartanak Ásotthalom öt választókörzetében. Urnazárás 19:00-kor, részeredmények már fél 9 fele várhatóak. A végeredményről természetesen mi is beszámolunk majd.

Kiemelt kép forrása: moranettv.hu

További híreink

Virtuális 3D tárlaton mutatja be a Seuso-kincset a Magyar Nemzeti Múzeum

Varga Lilla

Fiatal lányoktól raboltak Kecskeméten a román bűnözők

Szabó Norbert

Dúró Dóra: feljelentem magam

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben