29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Az “iszlamofóbia” vádja miatt inkább a “szélsőjobboldali terrorizmusra” fókuszál a brit terrorelhárítás

Kritikusok és véleményformálók egy jelentős része azzal vádolta az angol terrorelhárítást, hogy kifejezetten a dzsihadistákra utaznak ami nyilvánvalóan “iszlamofób”. Mivel a brit hatóságok szerint minden jobb, mint “iszlamofóbnak” lenni, ezért a statisztikákban kicsit “felpumpálták” a “szélsőjobboldali terror” mértékét, úgy állítva be, mint az ország békéjét fenyegető legveszélyesebb mozgalmat – tudható meg a DailyMail írásából.

Az eredmény szemmel látható (a statisztikákban):

az elmúlt három évben 90 százalékkal emelkedett a megelőzött “terrorista gyanús esetek száma” Nagy-Britanniában.

Ráadásul csak 2020-ban például a terrorelhárítás – saját statisztikái szerint – 97 olyan “potenciálisan veszélyes szélsőséges személyt” derített fel, figyelt meg, majd akadályozta meg “radikalizálódásukat”, akik már betöltötték 60. életévüket. (Vajon az ő “majdnem terrorcselekedetük” mi lehetett? Rossz személyes névmást használtak egy transzvesztitára? – a szerk.)

Ez a szám 2017 és 2018 között alig érte el az 53-at.

A “Megelőzés” stratégiát is felülvizsgálják, ugyanis egyre többen kifogásolják a terrorelhárítás hozzáállást. A kritikusai szerint ugyanis az, hogy

az állami titkosszolgálatok főként “muszlim hátterű” személyeket figyelnek meg mélységesen sértő és felháborító.

Egyetlen brit hatóság sem szeretne rasszista, vagy iszlamofób lenni, ezért – a politikai korrektség jegyében – inkább fókuszálnak a “szélsőjobboldali terrorizmusra”, amit az utóbbi években már csak úgy lehet emlegetni, mint “az országot fenyegető legnagyobb veszély”.

Ezt az ország terrorizmus és radikalizmus szakértő, Richard Kemp ezredes is megerősítette. Mint mondta:

A hatóságok megpróbálják veszélyesebbnek beállítani a szélsőjobboldalt, mint az iszlám radikalizmust. Elárulhatom önöknek, a két szélsőség össze sem hasonlítható. Persze, lehet veszélyes a szélsőbal és a szélsőjobb, de egyik sem mérhető a radikális iszlámhoz.

Hozzátette:

Tudatában vagyok annak, hogy a számos vád miatt, mely szerint a hatóságok kifejezetten az iszlamistákra utaznak, most foggal-körömmel igyekeznek mindenhol szélsőjobboldali radikálisokat találni, hogy bizonyítsák, ezek csupán rágalmak. Ennek érdekében még arra is hajlandóak, hogy felfújják a szélsőjobboldali fenyegetettség mértékét.

Ezzel szemben Harun Khan, a nagy-britanniai Muszlim Tanács főtitkára úgy látja, a “brit lakosság bizalma az elmúlt években megingott a terrorelhárításban, akik előítéleteikre hagyatkozva zaklattak ártatlan családokat, ezzel növelve a diszkrimináció mértékét”.

Nézzék meg a statisztikákat, a módszerváltás óta a terrorelhárítás jóval több radikalizálódást akadályozott meg. Ez azt jelenti, hogy immáron hatékonyabban végzik a dolgukat

– állítja Khan.

Fotó: Kirsty Wigglesworth/PA Wire/Press Association Images

További híreink

Norvég szakértők a Johnson & Johnson- és az AstraZeneca-vakcinák mellőzését javasolják

Varga Lilla

A radikális baloldali erőszak tombolása Amerikában, 40 halott legalább 200 sérült

Dunai Tibor

Meghaladta az 1,85 milliót a fertőzöttek száma a világon

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen