36.3 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt Külföld

Az olaszok akár az EU-ból is kiléphetnek?

Egy friss felmérés szerint az olaszok több, mint fele elhagyná az Európai Uniót vagy az Eurozónát, 40 százalékuk mindegyiket – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A felmérés megerősítette az alig egy hónapos közvélemény kutatást, mely szerint az olaszok 70 százaléka nem bízik az unióban, ami valószínűsíthetően az EU járványhelyzet során mutatott közömbösségét tükrözi. Egyre többen használják az Italexit kifejezést, a Brexitre utalva.

A Termometro Politico által készített felmérés szerint az EU komoly presztízsveszteséget szenvedett, amikor közömbösen nézte az olasz járványhelyzet kibontakozását. A friss felmérés szerint az olaszok 40 százaléka úgy gondolja, hogy szeretné elhagyni az uniót és az eurozónát is, 6,1 százalék szerint elég csak az unióból kilépni (ugyanakkor unión kívüli országként nehezen lehetne megtartani a eurót), 7,3 százalék szerint pedig elég csak az eurozónát elhagyni, míg 41,7 százalék szeretné megtartani tagságát mindkettőben. A maradék 4,9 százalék nem válaszolt a kérdésre.

A La Repubblica által készíttetett korábbi közvéleménykutatás azonban még nagyobb arányú bizalmatlanságot tükröz.

Abban a megkérdezettek mintegy 70 százaléka nem bízik az Európai Unióban.

Ebből 49 százalék kissé, míg 21 százalék egyáltalán nem érez bizalmat a térség iránt. A Financial Times április eleji cikkében fel is teszi a kérdést, hogy vajon “Európa elveszíti-e Olaszországot?” A megszólaltatott korábbi olasz miniszter, jelenlegi EP-képviselő Carlo Calenda úgy fogalmazott, hogy ez több komoly kérdést vet fel, hiszen pártja a leguniópártibbak közé tartozik, ám ennek ellenére számos képviselőtársa csalódott az EU hozzáállásában. A poltikus szerint képviselőtársai közül volt, aki úgy fogalmazott, hogy

“Miért maradnánk az EU-ban? Hasztalan.”

Korábban Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) volt elnöke is élesen bírálta Brüsszelt. Azt mondta, miközben a nemzeti kormányok időben léptek, az EU válsághelyzetben hezitált, ez pedig  “visszafordíthatatlan károkat okozhat” a gazdaságban.

“Előre nem látható körülmények között a gondolkodásmód megváltoztatására éppen úgy szükség van a mostani válságban, mint háború idején. Ilyenkor a tétovázás visszafordíthatatlan károkat okozhat”,írta Mario Draghi a Financial Timesban.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök baloldali politikusoktól meglepően szintén többször egyértelműen bírálta Brüsszelt, illetve a német és holland kormányt, többek közt a koronavírus-kötvények elutasítása miatt.

Az olasz kisváros, Cadonoghe polgármestere összekötözte az EU-zászlót, hogy ne lobogjon, így tiltakozott Brüsszel ellen

Az olasz emberek elkeseredett dühükben az olasz himnuszt énekelve EU-zászlókat égettek tiltakozásuk jeleként. 

Ci salviamo da soli (Egyedül fogjuk magunkat megmenteni)– ezt mondják a videókon, amiket a közösségi médiában terjesztettek.

Olaszország a gazdasági összeroppanás határán áll. A kormány azt sem zárja ki, hogy éhséglázadások törhetnek ki a szegényebb régiókban.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 Unió 27 című műsorában korábban elmondta,az eurózóna régóta válságban van,

ezt a válsághelyzetet fokozta a koronavírus-járvány gazdasági hatása.

Hozzátette, Spanyolország és Olaszország súlyosan érintett a járványban, itt a legmagasabb a megbetegedések, fertőzések és a halálesetek száma.Várhatóan ezeknek az államoknak a gazdaságát viseli meg leginkább az a gazdasági válság, ami követni fogja a pandémiát– mondta.

Egy másik közvéleménykutatás azt mutatta ki, a spanyoloknak mindössze 19 százaléka elégedett az EU-val.

Forrás: origo.hu

További híreink

Karácsony Gergely elégedett eddigi teljesítményével

Irányi Dániel

Többek között csecsemővel is fajtalankodott, mégis sokallja a büntetését

Kiss Albert

A türkmén diktátor gondolt egyet és 440 milliárd forintból új várost építtet

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben