1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Az “Oltásért miccset akció” dobta meg az oltási kedvet Romániában

Meg kell hagyni, Radu Mihaiu, Bukarest 2. kerületének polgármestere kiválóan ismeri a román néplelket: eddig briliánsan működik a húzása, amellyel a kerület lakóinak oltakozási hajlandóságát próbálja felturbózni. A polgármester kedden bejelentette: aki beoltatja magát koronavírus ellen a kerület Obor nevű piacán kialakított oltóponton, az kap egy utalványt, amelyet a román vásárok és kerti grillezések elengedhetetlen kellékére, miccsre válthat be – írja a Főtér.

A mititei (más néven mics, jelentése „picikék”) a román konyha jellegzetes étele. Marha-, sertés- és birkahús keverékéből fokhagymával és fekete borssal fűszerezett, kb. 10 centiméter hosszú rudakat készítenek, amelyet grillen sütnek meg. Általában mustárral és muzsdéjjal fogyasztják. A hagyományos recept szerint használt szódabikarbóna adalék nélkül a miccshús inkább a magyar fasírthoz hasonlítana.

Érdekesség ezzel az étellel kapcsolatosan, hogy a mititei román specialitássá válása előtt, megközelítőleg 400 évvel ezelőtt török közvetítéssel érkezett az országba.

Nem rántotthús, de működik 

Az oltási kedv igencsak alábbhagyott az utóbbi hónapokban Romániában, így valamit ki kellett találni, hogy rásózzák a népre a raktáron maradt vakcinákat. Ekkor jött a “sör és virsli” elvén alapuló ötlet Bukarest 2. kerületének polgármesterétől. A december elsejei tapasztalatokból kiindulva a románokat akkor lehet a legjobban megmozgatni, ha ingyen ételt kapnak.

És működött a recept: hétvégén, az Oltásért miccset akció kezdete előtt néhány órával már méteres sorokban álltak az emberek a Pfizer és a Johnson & Johnson vakcinákért.

A beszámolók szerint kilenc órakor,

egy órával az oltópont nyitását követően már több tucatnyian oltatták be magukat, hogy megkaphassák az utalványt, amiért három miccs, két zsömle és egy palack mentes víz jár.

Az adatok se érdeklik a románokat

Egy kis miccs úgy megdobta az oltakozási kedvet a románok körében, hogy senkiben nem fogalmazódott meg a kérdés, mégis mi értelme az egésznek, mikor a járvány kezdete óta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) most először sorolta zöld zónába Romániát az európai járványügyi térképen.

A zöld zónába azon régiók kerülnek, ahol az előző 14 napban 25-nél kevesebb a 100 000 főre eső fertőzöttek száma, a tesztek pozitivitási rátája pedig kisebb, mint 4 százalék.

Mellesleg

Magyarország, ahol a romániai kétszerese a lakosság átoltottsága, sárga színnel szerepel a térképen.

Fotó forrása: Főtér.ro

További híreink

Brutális bukás a Disney újabb “sokszínű” próbálkozása

Irányi Dániel

Nem engedték be a diszkóba a “mintacsaládi hátterű, barnabőrű fiatalokat” – kiakadt a Momentum kvótaképviselője

Faragó Dániel

A Momentum útján a magyar köztársasági elnök

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben