7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Tudomány

Az oltások ellenére is rekordgyorsan terjed a vírus

Amikor még nem léteztek “védőoltások”, az emberre veszélyes vírusok okozta pandémiák akkor csillapodtak le, amikor a kórokozó elvégezte a pusztítást, és már nem volt kit megfertőznie. Mivel a SARS-CoV-2-es koronavírus ellen hosszú ideje nem növekszik a populációs átoltottság, és lezárásokat sem rendelt el a kormány, most is arra lehet számítani, hogy a természetes immunizáció veszi át a szerepet.

Egy vírus reprodukciós számát (R-szám) folyamatosan nyomon kell követni pandémia idején, hisz ennek értéke mutatja meg, hogy a járvány előretör, stagnál vagy visszaszorul éppen. Ha az R értéke 1, az azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan egyetlen másikat fertőz meg, s ahogy emelkedik az érték, ezzel arányosan gyorsul a vírus terjedése. A kórokozó terjedését akkor sikerül megállítani, ha az R-szám 1 alá csökken.

Röst Gergely, aki a miniszterelnök Covid-háttérstábjának egyik fontos tagja, a Járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoportot vezeti, már november harmadikán azt írta egyik cikkében, hogy az R-szám 1,4-1,5-nél tart. Ez alapján valóssá vált a korábbi félelem,

A VÍRUS MÁSFÉL ÉVVEL A MEGJELENÉSE UTÁN NAGYOBB ERŐVEL TÁMAD, MINT VALAHA, S EZ SOK MÁS MELLETT ANNAK IS KÖSZÖNHETŐ, HOGY GLOBÁLISAN NEM SIKERÜLT FÉKEN TARTANI, EGYRE ÚJABB ÉS JOBB TERJEDÉSI KÉPESSÉGGEL RENDELKEZŐ VARIÁNSOK BUKKANNAK FEL.

Az Ourworldindata adatösszegző portál térképe azt mutatja, jelenleg Európában a legmagasabb a reprodukciós szám, azon belül is Magyarországon.

Nagy méretű kép

Mivel (kétadagos) átoltottságban hosszú ideje képtelenek vagyunk elmozdulni a 60 százalékról, minden jel arra mutat, hogy

A KÖVETKEZŐ JELENTŐS TÉNYEZŐ AZ LESZ, HA A KELLŐEN SOK, FERTŐZÉSEN ÁTESETT ÉS ANNAK RÉVÉN VÉDETTSÉGET KAPÓ EMBER MIATT CSÖKKEN AZ R ÉRTÉKE.

Ha ugyanis a vírus fertőzőképessége nem változik, és a kontaktusok száma sem, akkor az R azon múlik, hogy hány ember fogékony a fertőzésre. Ezt ma sajnos sokkal gyorsabban csökkenti a betegségen átesés, mint a védőoltás. Magyarul átütő mesterséges immunizálás híján a természetes immunizáció révén szerez védettséget a populáció egy igen jelentős része.

EBBEN A HELYZETBEN VISZONT AZ LESZ A LEGNAGYOBB KÉRDÉS, A TERMÉSZETES IMMUNIZÁCIÓ MILYEN EMBERI KÁROKAT FOG OKOZNI (MARADANDÓ EGÉSZSÉGKÁROSODÁS, HALÁLOZÁS) AZ IGEN ROSSZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOTNAK ÖRVENDŐ MAGYAR LAKOSSÁG SORAIBAN.

A napi új fertőzések száma 7 napos mozgóátlaggal számolva Magyarországon, a pandémia kirobbanása óta:

Nagy méretű kép

A regisztrált napi halálozás Magyarországon, 7 napos mozgóátlaggal számolva a járvány indulása óta:

Nagy méretű kép

(index)

További híreink

Magyar katonák haljanak meg Romániáért? – avagy NATO-tagságunk néhány nem reklámozott problémája

Irányi Dániel

Hogyan pusztítjuk el a termőföldjeinket? – Videó

Szabó Norbert

A Pesti úti idősotthonban már 33-an hunytak el

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben