21.7 C
Budapest
2022. május 18., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Az ukrán vendégmunkások nagy része nem ment vissza Ukrajnába

A dw.com Vaszil Voszkobojnikovval, a Nemzetközi Munkavállalók Ukrajnai Egyesülése elnökével készült interjút közöl, amelyben az ukrán munkaerő koronavírus által előidézett helyzetéről van szó.

A hivatalos adatok szerint állandó jelleggel több mint hárommillió ukrán állampolgár dolgozik külföldön. A vendégmunkások konkrét száma azonban nem ismert, mivel az emberek jelentős része nem szerepel semmilyen kimutatásban, statisztikai adatban.

Tény viszont, hogy az Ukrán Nemzeti Bank információja szerint 2019 folyamán mintegy 12 milliárd dollárt utaltak haza.

Voszkobojnikov állítása szerint mintegy ötmillióra tehető a külföldön munkát vállaló ukránok száma, akiknek alig 5-10 százaléka tért haza a világjárvány miatt.

Ez is csak becsült adat, mivel az egyesülés elnöke szerint az ukrán vendégmunkások 60 százaléka illegálisan tartózkodik és dolgozik külhonban.

Állítását alátámasztandó példaként említi Lengyelországot, ahol 2019 második felében 480 ezer ukrán állampolgár fizetett ott jövedelemadót és különféle járulékokat. Holott valójában akár a kétmilliót is elérheti a számuk.

S bár nincsenek pontos és hiteles adatok, az bizonyos, hogy az ukrán vendégmunkások milliói maradtak a koronavírus okozta helyzetben is Lengyelországban, Csehországban, Németországban és más államokban arra várva, hogy normalizálódjon a helyzet.

Forrás: karpathir.com

További híreink

Sebastian Kurznak sikerült megragadni a lényeget

Kemény János

Morawiecki: a EU kohéziós eszközeit részben a járvány elleni harcra kell átirányítani

Szabó Norbert

Nem hajlanó beoltatni magát Djokovics- eltilthatják a szezon első versenyétől

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen