2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Az ukránoknak 2023-ban is jut majd az EU-s milliárdokból

Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére – tolmácsolta Ursula von der Leyen bejelentését a Hvg.

Az Európai Bizottság elnöke ezúttal nem titkos sms-ekben, hanem telefonos megbeszélésen tárgyalt partnerével. Ursula von der Leyen a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalás nyomán arra jutott, hogy “az uniós pénzügyi támogatás Ukrajna számára alapvető fontosságú az állami feladatok kiszámítható és rendszeres finanszírozásához”.

A bizottsági tájékoztatás szerint a rendkívül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtandó támogatás a kamatköltségek fedezése mellett Ukrajna reformjait és az uniós tagság felé vezető útját is segítené. Az uniós pénzügyi csomagot más adományozók támogatásával szükséges kiegészíteni – írták. A támogatási csomagról szóló javaslatot az uniós bizottság már a jövő hét folyamán ismertetni fogja – tették hozzá.

A Bizottság elnöke telefonon megerősítette, az EU tovább folytatja az azonnali humanitárius segélyek nyújtását, különösen a tél folyamán. Egyetértettek abban is, hogy szigorítani kell az Oroszországgal szembeni EU-s szankciókat, valamint Zelenszkij javaslatára von der Leyen megígérte, az Unió “reagálni fog Irán negatív szerepére”.

Az európai adófizetők pedig csak remélhetik, hogy az Ukrajnába öntött eurómilliárdok tényleg az ország helyreállítására, és az egyszerű polgárok életkörülményeinek javítására lesznek majd felhasználva. Szkepticizmusra meg van minden okunk, hiszen a fegyverek kapcsán már láthattuk, hogy azok egy jelentős része a fronton harcoló katonák helyett a feketepiacon landol, ahol aztán majd visszakerül Európába.

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben