25.5 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Az USA közepes- és nagy hatótávolságú rakétákkal támogatná Ukrajnát

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hazája fejlett föld-levegő rakétarendszert adományoz Ukrajnának – adta hírül az AP hírügynökség. 

A norvég fejlesztésű légelhárító rendszerről, a NASAMS-ról van szó, mely egy közepes- és nagy hatótávolságú rendszer. Az amerikaiak annyira hatékonynak ítélték a rendszert, hogy még a Fehér Ház védelmére is ezt telepítették.

A rakétarendszeren felül szó esett még tetemes mennyiségű lőszer szállításáról, főleg az ukrán tüzérség számára. Az amerikaiak részéről névtelenül nyilatkozó hírforrás hozzátette, hazája ezen felül a NATO vezetőket is hathatósabb támogatásra fogja ösztönözni.

Ukrajna mellett teljes mellszélességgel

A G-7 országai a Schloss Elmau nevű luxushotelben ülésezve méltatták az ukránok bátorságát és háborús erőfeszítéseit. Ezen felül egységes megállapodás született arról, hogy országaik amiben csak tudják, segítik Ukrajnát. A találkozón videóhívás révén még Volodimir Zelenszkij is részt vett.

Joe Biden a találkozón azt mondta:

Putyin azt hitte, a NATO megretten tőle, és nem tesz majd semmit. Tévedett, mi itt vagyunk, és nem tágítunk.

Az elnök hozzátette, európai körútja során meg akarja győzni szövetségeseit, tegyenek többet Oroszország megbüntetése érdekében.

A szociáldemokrata német kancellár, Olaf Scholz arról beszélt, Ukrajnának egy újabb Marshall segélyt kellene nyújtani. Persze, amíg tart a háború, ezt aligha lenne érdemes elkezdeni, így Scholtz szerint Ukrajna újjáépítése „generációk feladata” lesz.

Az előkészületeket mindenesetre már elkezdték.

Megállapodás született, mely értelmében 19,8 milliárd dolláros segélyt nyújtanak Kijev számára.

Scholtz és Emmanuel Macron kiálltak a fegyverszállítások mellett, ám szerintük el kellene kezdeni tárgyalni az oroszokkal. Amerika azonban leszögezte, nincs értelme szóba állni Putyinnal,

az egyetlen megoldás tovább pumpálni a fegyvereket Ukrajnába, hogy fokozzuk az ország harcképességét, amennyire csak lehetséges.

A hírügynökség egyébként elég szkeptikus Oroszország térdre kényszerítését illetően. Szerintük a tél igazi kérdése az lesz, hogy az európai országok kibírják-e a szankciókat?

További híreink

A müezzin éneke helyett a Bella Ciao szólt a törökországi Izmir minaretjeiből

Szabó Norbert

Minden országban kötelező oltást javasol a WHO

Faragó Dániel

Afrikai polgárháború Párizsban folytatódik (+videók)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben