9.2 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
Belföld

Az üzemanyagárak összetételéről kér tájékoztatást a Mi Hazánk Mozgalom

Csaknem három hónapja folytatja a kormány azt a lélektani hadviselést, mellyel a benzinkutakra érkező embereket tájékoztatja, hogy mennyibe kerülne egy liter üzemanyag a hatósági ársapka nélkül. És ez az ársapka mára csak a tankolások egy részére vonatkozik. A kőolaj világpiaci ára nem indokolja a magas árakat, így a Mi Hazánk azonnali tájékoztatást kér ezek összetételéről.

Szajlai János, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezője közleményében emlékeztet, a kőolaj ára jelenleg 100 dollár hordónként. Összehasonlításképpen két adat: májusban a rendelet bevezetésekor ez az ár 120 dollár körül mozgott, de hogy legyen egy sokkolóbb adat is: 2012- ben, mikor soha nem látott üzemanyag és olajár növekedésről beszéltek, akkor

a 128 dolláros hordónkénti olajár ellenére az akkor rekordmagasnak nevezett üzemanyagár mégis literenként 450 forint körül alakult.

A felmerülő kérdések tisztázása érdekében a Mi Hazánk Mozgalom frakciója írásban kér a kormánytól a következőkről:
-Hogyan tevődik össze egy liter üzemanyag eladási ára benzin és dízel, esetén, ársapkával és ársapka nélkül?
-A rekordmagas -éves szinten több mint 6 milliárd liternyi- üzemanyag eladásból mennyit profitált az állam?-Mi már tavaly nyáron jeleztük, hogy különösen felháborító, hogy még a jövedéki adóra is rárakódik az áfa, ami önmagában 30 forint körüli összeget húz ki az emberek zsebéből, ezért ismét feltesszük a kérdést, hogy több nemzetközi mintát követve:
Terveznek-e további adócsökkentést az üzemanyagokat terhelő magas áfa és jövedéki adó terén?

És ha már úgy látszik, hogy a MOL partnere a kormánynak ebben a lélektani hadviselésben, lenne egy javaslatunk:
Legyen partnere a vásárlóknak is és a sok kifüggesztett tájékoztató papírfecni mellé
tegyék ki az üzemanyagok literenkénti árának alakulását is – zárja közleményét a politikus.

 

További híreink

Toroczkai László: Mi ugyanazok maradunk, akik voltunk

Gabay Dorka

Szijjártó: Izrael a barátunk, természetes, hogy mellettük állunk

Irányi Dániel

Késsel szúrta fejbe az apját

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben