3 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Babják Zoltán lett ismét a kárpátaljai Beregszász polgármestere

Az október 25-i ukrajnai helyhatósági választásokon sikerült megőriznie Kárpátalján, Beregszászban a polgármesteri posztot Babják Zoltánnak – derült ki az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján hétfőn közzétett adatokból.

A szavazáson 13 209 beregszászi választópolgár vett részt. Babják Zoltánra 10 109-en szavaztak, azaz a politikus a voksok 72%-át gyűjtötte be – olvasható a Kárpátalja.ma portálon.

A közölt részeredmények szerint a 34 fős beregszászi városi tanácsban a KMKSZ által indított 13 jelölt mindegyike bejutott a testületbe. A szervezet ezzel több mint 38 százalékos képviseletet szerzett az önkormányzatban. Eddig 26 képviselő jutott be biztosan, a KMKSZ-jelölteken kívül még négy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája pártjából, továbbá három-három az Andrij Baloha kárpátaljai politikus mögötti erőből, Petro Porosenko volt államfő Európai Szolidaritás nevű pártjából és a “Hazánk Kárpátalja” elnevezésű pártból.

A fővárosból, Kijevből még nincs eredmény, a választást az exit poll felmérések szerint magasan Vitalij Klicsko jelenlegi főpolgármester nyerte, de nem szerezte meg a több mint 50 százalékot, így ha ez beigazolódik, második fordulót kell tartani. Hivatalos végleges eredményt az ukrajnai helyhatósági választások első fordulójáról várhatóan november 6-án közöl a Központi Választási Bizottság.

Összesítve eddig 2402 képviselői hely és 27 polgármesteri poszt sorsa dőlt el. A polgármesterek esetében több mint 48 százalékban függetlenek, 14,5 százalékban a Nép Szolgája párt jelöltjei győztek. A képviselőknél csaknem 32 százalékban függetlenek és 14,7 százalékban az államfő mögötti párt jelöltjei kerültek ki győztesen.

(Fotó: karpatalja.ma)

További híreink

Van-e esélyünk visszaszerezni Kárpátalját?

Horváth Tamás

Ukrán politikus a Turul-szoborrol: A magyarok feldughatják a tiltakozásaikat

Magyar Jelen

Kárpátalja kormányzója a Turul-szoborról: Nem lett volna szabad ilyen hirtelen cselekedni

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben