22.4 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Bűnügy Kiemelt

Barátjára fogta a halálos gázolást egy salgótarjáni férfi

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyészének vádirata alapján a Salgótarjáni Járásbíróság első fokon 9 év börtönre ítélte azt a 41 éves salgótarjáni férfit, aki 2020 januárjában ittasan halálra gázolt egy fiatal nőt, majd megállás nélkül elhajtott a helyszínről, utóbb pedig barátjára fogta a baleset okozását.

A férfi – akit 2002-ben ittas vezetés miatt egy évre eltiltottak a járművezetéstől, de mivel utánképzési kötelezettségét nem teljesítette, így érvényes vezetői engedéllyel azóta nem rendelkezett – 2020. január 17-én este 6 óra körül Salgótarján lakott területén ittas állapotban vezette tehergépkocsiját a Rákóczi úton, mintegy 70 km/h sebességgel. A menetirány szerinti bal oldalról egy 24 éves nő akart átkelni az úttesten, akit a férfi az ittassága miatt nem vett észre, így járműve jobb első részével fékezés és irányváltás nélkül elütötte a nőt, aki addigra már 10 métert megtett az úttesten.

A baleset után a férfi nem állt meg, holott a gépkocsi szélvédője is betört, így nem győződött meg arról, hogy a gyalogos megsérült-e, illetve segítségnyújtásra szorul-e, ehelyett azért, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól kibújjon, egy parkolóba hajtott.

A baleset következtében a sértett az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket elszenvedve a helyszínen elhunyt.

A férfi néhány perc múlva gyalog visszament a helyszínre, ahol a rendőröknek valótlanul az adta elő, hogy a balesetkor ő utasként tartózkodott a gépjárműben és azt egy barátja vezette, aki – miután a teherautóval leparkoltak – elszaladt. A férfit meg is nevezte, akit e vallomása alapján őrizetbe is vettek, majd a beszerzett bizonyítékok alapján két nap múlva szabadon engedték.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a nyomozás elrendelésekor eredményesen indítványozta a gázoló letartóztatását, majd 2020. március 25-én vádat is emelt a letartóztatásban lévő férfi ellen halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és hamis vád bűntette miatt.

A Salgótarjáni Járásbíróság 2020. szeptember 30-án a megbánás csíráját sem mutató vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően mondta ki bűnösnek, és 9 év börtönbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, továbbá végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte a közel félmillió forintra rúgó bűnügyi költségek megfizetésére is.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és a védője pedig felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

A férfi letartóztatását a bíróság fenntartotta, így rács mögött kell kivárnia a másodfokú ítélet meghozatalát is.

További híreink

Római kori épület alapjait találták meg a sztánai református templom alatt

Varga Lilla

Kiskorú nevelt lányát zaklatta az őrizetbe vett tarnazsadányi “férfi”

Varga Lilla

Barbár mészárlás történhetett Mohácson

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben