9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Humor Külföld

Beperelt a thaiföldi kormány egy ellenzékit

Felségsértés vádjával beperelte szerdán a thaiföldi kormány egy betiltott ellenzéki párt vezetőjét, mert bírálta az ország koronavírus elleni oltási stratégiáját, értesült az MTI.

A felségsértés büntetőjogi kategóriába Thaiföldön nemcsak a király vagy családtagjai, elődei megsértése tartozik bele, hanem bárkinek a bírálata, akit az uralkodó nevez ki, így a kormányé is. Felségsértésért akár 15 évi börtön is kiszabható.

Szanaszorn Dszuangrúngruankit, a betiltott Haladó Mozgalom vezetője a minap kritizálta, hogy a kormány túlságosan annak a cégnek a koronavírus-vakcinájára hagyatkozik a lakosság beoltásában, amely a királyi vagyonkezelő hivatal tulajdonában van, vagyis közvetlenül Maha Vadzsiralongkorn király irányítása alatt.

Kormánytisztviselők a panasz benyújtásakor azzal érveltek, hogy a pártvezető egy interneten közvetített nyilvános rendezvényen beszélve kapcsolatba hozta az uralkodót az oltási stratégiával,

“elferdítette a tényeket, és ezzel megzavarta a lakosságot”.

A mozgalom közölte, hogy senkit nem sértett Szanaszorn előadása, amelynek az volt a címe: “Ki jut előnyhöz és ki nem a királyi vakcina révén?” Pannika Vanics, a mozgalom egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: nyilvánvaló, hogy a kormány politikai célokra használja a felségsértésről szóló büntetőtörvényt. A kormány szóvivője erre úgy reagált: a végrehajtó hatalomnak nincs szüksége a törvényekre mint politikai eszközre.

“A gazdasági problémák megoldására és a lakosság tömeges megbetegedésből való kilábalására koncentrálunk.”

Éppen kedden példátlan szigorral büntettek meg Thaiföldön egy nőt az uralkodó megsértése és rágalmazása címén: 43 és fél évet kell börtönben töltenie a közösségi médiára feltöltött tartalmai miatt.

További híreink

Levelében értesítették a fél éve halott nőt, hogy koronavírusos

Irányi Dániel

Franciaországban augusztus 1-től kötelező a maszkviselés a zárt helyeken

Dunai Tibor

Feszült a helyzet a kasmíri konfliktus kirobbanásának évfordulója előtt

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen