21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Betiltottak egy újabb szélsőjobboldali csoportot Németországban

Betiltottak kedden egy újabb szélsőjobboldali szervezetet Németországban, és rendőri műveletet indítottak felszámolására.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint működési tilalom alá vette és feloszlatta a Nordadler (Északi Sas) elnevezésű csoportosulást. A rendelkezés végrehajtására négy tartományban mozgósítottak rendőröket.

A Nordadler az idén már a harmadik szélsőjobboldali szerveződés, amelyet betiltottak Németországban.

A csoport 2017-ben alakult, az ország északi részén tevékenykedett, és hamar magára vonta a hatóságok figyelmét. A szövetségi legfőbb ügyészség irányításával 2018 elején nyomozás indult több tagja ellen szélsőjobboldali terrorszervezet alakításának gyanúja miatt. Házkutatást is tartottak négy gyanúsítottnál, mert arra utaló adatokat tártak fel, hogy a csoport hozzákezdett fegyverek és lőszerek, valamint pokolgép készítésére alkalmas eszközök beszerzéséhez, amelyeket politikai ellenfelek ellen akartak bevetni.

A csoport célja az volt, hogy ismét megerősödjék a nemzetiszocializmus Németországban. Tagjai Adolf Hitler náci diktátor követőinek vallják magukat, azonosulnak a nácizmus antiszemita nézetrendszerével, a nácizmus jelképeit és nyelvezetét használják. Vezetőjük egy nyilvános online fórumon a hallei zsinagóga ellen tavaly októberben végrehajtott – sikertelen – támadást helyeslő nyilatkozatot tett.

A szövetségi belügyminiszter januárban a Combat 18 nevű szerveződést – a Vér és Becsület (Blood and Honour) nevű nagy-britanniai alapítású neonáci csoport katonai szárnyának németországi egységét – tiltotta be, márciusban pedig a birodalmi állampolgárok (Reichsbürger) elnevezésű német mozgalomhoz sorolt, Egyesült német népek és törzsek (Geeinte deutsche Völker und Stämme) nevű egyesületet és osnabrücki központú tagszervezetét (Osnabrücker Landtag).

Horst Seehofer márciusban a szövetségi parlamentben (Bundestag) kijelentette, hogy a szélsőjobboldali terror fenyegetése a legnagyobb veszély Németországban. Mint mondta, szélsőbaloldali veszély is van Németországban, és továbbra is nagy az iszlamista terror veszélye, de az utóbbi időszak fejleményei azt mutatják, hogy “a szélsőjobboldaliság, a szélsőjobboldali terror és az antiszemitizmus fenyegeti leginkább szabadságon alapuló jogállamunkat”, és ezt a veszélyt nem lehet relativizálni, viszonylagossá tenni semmivel.

(MTI, fotó:m Bernd von Jutrczenka / DPA)

További híreink

A megkérdezett oltottak több mint fele neheztel az oltatlanokra

Irányi Dániel

A kormány fenyegetésének hatására megrohamozták a kanadaiak a bankokat

Irányi Dániel

Belügyminisztérium: Rendőrkézen, aki “lezárta” Budapestet

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen