Nógrád megye gyönyörű, dimbes-dombos táján, Balassagyarmattól olyan jó 13 km távolságra húzódik egy kis, néhányszáz fős település, Cserháthaláp. Évekkel ezelőtt az akkori polgármester, Dócs Dávid, merész ötlettől vezérelve elindított egy rendezvénysorozatot, aminek a szépen csengő Betyárasztal nevet adta. Az évente megismétlődő eseményt augusztus második hétvégéjén tartották, immár hetedik alkalommal, mely idén három napos volt.
A Magyar Jelen stábja is kilátogatott szombaton a község kultúrházának udvarán zajló vidám forgatagba, hogy személyesen is meggyőződjön az itteni hangulatról, s megszólaltasson néhányat azok közül, akik szórakozni, kikapcsolódni vágytak. Tették mindezt ráadásul csodás természeti környezetben, hasonló életszemléletű barátok, ismerősök – hiszen az első pillantásra látható volt, hogy sokan ismerősként üdvözölték egymást, illetve voltak olyanok is, akik kisebb csoportokban, együtt érkeztek – társaságában.
A kultúrház hatalmas udvarának alsó részét nagyméretű ponyvák alatt felállított asztalok, padok borították, míg kissé feljebb hatalmas üstökben rotyogtak a finomabbnál finomabb gulyáscsodák, pörköltköltemények. Mert az is tudnivaló, a Betyárasztal rendezvényeihez hozzátartozik a főzőverseny is, hiszen a jó betyárnak nem csak a karikását kellett ügyesen forgatnia, nem csak a fokosával kellett megvédenie magát, de a pusztában bizony önmagának is kellett főznie, ha valami igazán finomat akart ebédelni, vacsorázni.
Elsőként a Kóbor Betyárok sátránál próbáltunk információhoz jutni, kik is ők valójában, honnan jöttek, mit kell tudni róluk. A máskor oly bátor férfiak, most szemérmesen háttérbe húzódtak, egyikőjüknek sem igazán akaródzott nyilatkozni a mikrofonba, így végül a mundér becsületét – mint oly sokszor máskor is az élet területén – egy tűzről pattant asszonyság mentette meg:
– A Kóbor Betyárok csapata a Mi Hazánkon keresztül kapott meghívást erre a rendezvényre, de nem először járunk itt, már tavaly is részt vettünk az eseményen. Ha a Kóbor Betyárokat kellene bemutatnom, elmondom, hogy annak idején egy kis főzőcsapatnak indultunk, de időközben a létszámunk felduzzadt 50-60 főre, és az egész Nagy-Magyarországból vannak már tagjaink. Fontos számunkra az ételeinkkel való jótékonykodás, hogy jóllakjanak nálunk azok, akik rászorulnak. Vannak már itt ismerőseink, s annak ellenére, hogy a politikától elhatároljuk magunkat, elmondhatom, hogy ebben a miliőben, igazán jól érezzük magunkat.
Továbblépve a következő találomra kiválasztott főzősátorhoz, nem kisebb személyiségtől, mint Inam felvidéki település polgármesterétől tudtunk meg érdekességeket:
– A mi falunk Észak-Nógrád megyében, Szlovákia területén fekszik, a lakosság összetételét tekintve több mint 90 százalékban magyar ajkú. Cserháthaláppal már huszonéve testvértelepülések vagyunk – Dócs Dáviddal is nagyon jó személyes kapcsolatot ápolok – a Betyárasztal fesztiválon már kezdetek óta részt veszünk. Természetesen mi is indulunk a főzőversenyen, nagyon jól néz ki, ami az üstünkben buzog, bár azt is elmondom, sajnos nevet még nem sikerült találnunk a számára. Abban azonban biztos vagyok, hogy aki nálunk kóstol, az elégedetten és jóllakottan fog tőlünk eltávozni. De nem csak az étel finom nálunk, hiszen a falunkat környező lankák, olyan szőlőtermést adnak, hogy a belőlük készült vörösbornak, mondhatom, hetedhét országban nincsen párja.
Továbblépve a főzősátraktól, elvegyültünk az egyre inkább gyarapodó, s ezzel együtt – talán az egyre gyakrabban emelgetett poharak tartalmának hatására – egyre hangosabban, egyre csillogóbb szemmel beszélgető vendégek között. Szemlátomást sok köztük az ismert arc, mi két olyan embert választottunk ki közülük interjúalanynak, akik a Mi Hazánk pártján belül egyrészt a fiatalabb korosztálynak, másrészt a budapestieknek ismertek lehetnek.
Elsőként tehát Binder Csabát, a Mi Hazánk Ifjainak elnökét kérdeztük benyomásairól, illetve arról, mire számított, és mit kapott ezen a rendezvényen:
-Az Ifjakból legalább húszan itt vannak a rendezvényen, s ők több vármegyét is képviselnek, akár az ország másik végéből is érkeztek ide tagjaink. Nyáron egyébként szervezetünknek több csapatépítő rendezvénye is van, igyekszünk mindenkivel megtalálni a közös hangot. Személy szerint érdekesség, hogy bár Cserháthalápon már többször jártam – többek között a szintén Dócs Dávid általi meghívásos disznóvágáson – a Betyárasztalon most vagyok itt először. Mielőtt jöttem volna, voltak elvárásaim, de a valóság minden képzeletemet felülírta. Ez kezdődött a tegnapi koncert esttel, ma a pilisvörösváriak egy kiadós reggelivel vártak minket, de biztosan később sem fogunk éhezni, hiszen örömmel láttuk, hogy főzőverseny is van. Bár mi ezen – versenyzőként – nem veszünk részt, a betyárosan finom ételeket mindenképpen meg fogjuk kóstolni. Jó érzéssel tölt el, hogy a Kárpát-medence kulináris és kulturális büszkeségeihez itt közel kerülhetünk, olyan baráti légkörben, amit csak erősít egy-egy közösen elfogyasztott kupica pálinka. Sok ismerősünk is van itt, de ez a kör minden pillanatban bővülhet, s ez jóérzéssel tölt el mindannyiunkat.
Szintén a tömegben pillantottuk meg Balog Csabát, a Mi Hazánk nemrégiben megválasztott budapesti elnökét is, természetesen az ő véleményére is kíváncsiak voltunk:
– Mint annyian mások, én sem először vagyok itt a Betyárasztalon, ha megrendezik, s hívnak, mindig szívesen eljövök. Itt olyan a társaság – köztük nagyon sok olyan mihazánkos van, akikkel ilyen helyeken tudok találkozni – akik között jól érzem magam, másrészt nekem, mint budapestinek, élményt jelentenek az itt megkóstolható ízek is. Családostul jöttem, a feleségem indul a főzőversenyen az óbudai csapattal, a gyermekeim pedig élvezik a vidék nyújtotta szabadságot, vannak kis barátaik, egyszóval mindannyian felfrissülünk. Érthetően tehát van kedvenc főzőcsapatom, de abban is biztos vagyok, hogy minden csapat ki fog tenni magáért, s az eredmény mindenhol ragyogó lesz. Említettem a szűkebb családomat, de itt van a tágabb is, azok az emberek, akikkel hasonló a gondolkodásunk, egyazon közösség, ugyanazon párt tagjai vagyunk. Azért vagyunk itt, hogy kikapcsolódjunk, de persze óhatatlanul is előkerülnek néha politikai témák, ötletek, észrevételek a baráti beszélgetéseinkben. Ennek a rendezvénynek van egy törzsközönsége, de persze mindig vannak új arcok is, így a csapat mindig bővül. Dombok, erdők, jó levegő, finom ételek és italok – sajnos mindezekből a mindennapi életünkben egyre kevesebb jut, így még jobban tudjuk értékelni az ittlét nyújtotta különleges kincseket.
A tömegben járva egyszer csak felfigyeltünk két mélyen ülő, rendkívül értelmes fekete szempárra. Sajnos ennek a tulajdonosát – egy gyönyörű ezüstszürke pumit – nem tudtuk szóra bírni, a gazdája viszont készségesen mesélt ittléte okáról:
– Mi is nógrádiak vagyunk, Ősagárdról érkeztünk barátnőmmel a rendezvényre. Tagja vagyok a Mi Hazánknak, szeretnék néhány bennem felmerült, a választás sikerét elősegítő ötletet megosztani Dócs Dáviddal, de nem tudom, mennyire lesz most erre lehetőség. A rendezvénysorozaton részt veszek, mióta Dávidot ismerem, – annak pedig már legalább négy-öt éve – számomra ő egy igazán autentikus személyiség. A mostani rendezvényről szólva úgy érzem talán ez a legnagyobb és a legcsaládiasabb ebben a Betyárasztal sorozatban. Bár itt az ember mindig találkozik új arcokkal, én sajnos nem vagyok egy könnyen kapcsolatot építő személyiség, az viszont örömmel tölt el hogy egy helyen ennyi jó magyar embert látok, s én is egy lehetek közülük.
Néhány arcot villantottunk fel szinte találomra kiválasztva a Betyárasztal idei résztvevői közül, de természetesen nem lenne teljes a kép, ha cikkünkben nem szólalna meg az interjúalanyok által emlegetett egykori cserháthalápi polgármester. Dócs Dávid jelenleg a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, de most nem politikusként, hanem, mint a Betyárasztal megálmodója és megvalósítója nyilatkozott lapunknak:
– Amikor kigondoltam ezt a rendezvénysorozatot, azt a célt tűztem ki, hogy bemutassuk rajta a múltunk értékeit, hagyományait, a viseleteket, a népi ételek változatosságát, a kulináris élményt adó különleges ízeket. S, hogy elképzelésemet siker koronázta, arra tanúbizonyság, hogy a szombati napon több mint ezer résztvevő ült oda a képzeletbeli Betyárasztalhoz. Ezek egy része helyi, másik része pedig mihazánkos volt – hiszen nem csak a rendezvénynek, de ennek a pártnak is az alapító alelnöke vagyok – de nagyon sokan jöttek vendégeink a környékbeli településekről, a gúnyhatáron túlról és az ország minden pontjáról is. A mihazánkosokat én hívtam meg, az én személyes vendégeim voltak, számukra külön főzettem is, s külön ellátmányt biztosítottam, melynek természetesen a költségeit is én viseltem. De ki kell hangsúlyozni, hogy a Betyárasztal nem pártrendezvény, a főszervezője a most regnáló polgármesterasszony volt, aki bár szintén a párt képviselője, az eseményt, mint településvezető rendezte meg.
A Betyárasztal pár év után idén ismét háromnaposra sikeredett, első napon – pénteken – volt egy koncert est, közösségi eseményekkel, s ezen a napon vártuk a testvértelepülések delegáltjait is. Szombaton volt a rendezvény leginkább nyitott a nagyközönség számára, ekkor volt a főzőverseny – 11 csapat részvételével – délután hagyományőrző csoportok léptek fel, majd jött a két sztárvendégünk, Csóka Szabolcs és kedves felesége, valamint visszatérő barátunk, a jó LaciBetyár. Voltak a fellépők között még tűzzsonglőrök is, az eseménydús nap pedig a hajnali kettőig tartó bállal zárult. A zárónapon – vasárnap – a testvértelepülések delegáltjaival tartottunk szabadidős programot, illetve ekkor zajlott le a velük tervezett szakmai konzultáció is.
Azt a rossz hírt is el kell most mondanom, hogy jelenlegi formájában ez az utolsó olyan rendezvényünk volt, ami az önkormányzat keretén belül, közös szervezésben jött létre. Mivel a jelenlegi polgármester megyei szinten fog politizálni, s nem indult a posztért, ezért ősztől új polgármestere lesz a falunak, ő pedig nem fogja ezt a sorozatot a továbbiakban tovább vinni. Viszont a jó hír az, hogy nem szeretném, hogy ez az általam elindított hagyomány megszakadjon, így mindenképpen valamilyen formában lehetőséget találunk majd a folytatásra, a folytonosságra.
Tölgyesi Tibor
A X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!