9.2 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Biztos, ami biztos – újabb oltási akció indul

A gazdasági válság közepette kevesebb hír esett arról, hogy a múlthéten Magyarországra is megjött. A vakcina. Ez már a tényleg a legjobb és a leghatásosabb – legalábbis a gyártó nyilatkozata szerint. 

A Pfizer közleménye alapján ez a készítmény az omikron nevű variáns ellen jött létre. Először az egészségügyi dolgozók vehetik fel, persze közülük is csak azok, akik beoltatták már magukat és maradhattak a hivatásuknál.

Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt, eddig 109 ezer adag érkezett belőle hazánkba.

A lakosság  jövő héttől veheti fel a Pfizer új típusú emlékeztető oltást a megyei és a kijelölt fővárosi kórházak oltópontjain időpontfoglalással, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is.

Emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni. Az oltások, a koronavírus és az idősek kapcsolatáról más típusú felmérés is készült. Ezt azt mutatta ki, hogy a lezárások többet ártottak ennek a generációnak, mint maga a vírus.

Pandémia után – az időseket jobban megviselte a bezártság, mint maga a vírus

Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább 4 hónapja kapták meg az előző oltásukat. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

Magyarország összesen 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben. Ebből idén 3 millió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió adag –  ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307 fő, a beoltottak 61%-a vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338 689 fő már a negyedik oltást is felvette.

(MTI nyomán)

További híreink

Macsétával terrorizálta a járókelőket a nigériai férfi

Szabó Norbert

Drágábbnak tűnik a bevásárlás egy osztrák Lidlben, mégis a magyarok járnak rosszabbul

Irányi Dániel

Munkásszállón szabadultak el az indulatok és késeléshez vezettek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben