15.8 C
Budapest
2022. október 5., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Börtönbe került a tanár, aki nem a „megfelelő” névmást használta egy „transz” gyerekre

Egy írországi tanár nem volt hajlandó a „megfelelő” névmást használni egy magát „transzneműnek” deklaráló diákkal szemben. A diák a megszólításban a „he” helyett a „they” személyes névmást követelte, amit a mélyen hívő katolikus tanár egyszerűen nem akart elfogadni, és nemének megfelelően hivatkozott a diákra – foglalta össze az előzményeket a Guardian.

Mivel a liberális szabadvilágban mindenki szabadon egyetérthet a szélsőliberálisok ideológiájával, ezért a tanárt – valószínűleg a „békés”, „elfogadásért küzdő” „transz” gyerek (és az őt mindenben támogató szülei) panasza nyomán – beidézték az igazgatóhoz. Az igazgatóval folytatott heves vita után távoltartási végzést adtak ki a tanár ellen, aki ezt követően nem mehetett a munkahelye közelébe. Burke fellebbezett a döntés ellen, ám azt a szélsőliberális bíróság elutasította.

A gyerek, és a szülei is felháborodtak a tanár viselkedésén, Burke azonban úgy érezte, semmilyen törvénysértést nem követett el, így a bírósági tiltás ellenére továbbra is bejárt a munkahelyére. Válaszul a hatóságok szeptember 5-én letartóztatták. A tanár jelenleg is börtönbüntetését tölti.

Burke bebörtönzése előtt azt nyilatkozta:

Azért állok ma itt, mert visszautasítottam, hogy egy fiút nőként azonosítsak.

A tanár esete nagy port kavart a médiában is. A konzervatívok szerint egy igazi hős, akit most meghurcolnak a szólásszabadságot két lábbal tipró liberálisok és kulturmarxisták. Egy szélsőliberális megmondóember ezzel szemben azt írta, „nevetséges, hogy a szabad kifejezés mártírjaként akarják beállítani” a tanárt. Ahogyan az Irish Timesban fogalmazott: Dzsingisz kán alkalmasabb ikonja a toleranciának [mint Burke].

Hogy miért? Az nem teljesen világos. Az mindenesetre igen ironikus, hogy a tanár bebörtönzésén kárörvendő szélsőliberális újságírót nem rég Orwell-díjjal tüntették ki, amit Britanniában a „legjobb politikai újságíróknak és íróknak” szokás adományozni. Ha George Orwell látná, kik kapják manapság a nevével fémjelzett elismerést…

További híreink

Kamala Harris szerint Amerika a világ legrégebbi demokráciája

Irányi Dániel

Orosz házelnök: Biden kijelentése túlmegy a józan ész határán

Irányi Dániel

Svédország: Migránsok szórakozásból köhögnek a járókelőkre

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben