19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
KultúraSzórakozás

Brit kultúra a Brexit árnyékában

Szeptember 15. és 28. között rendezi a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar az idei Európai Hidak fesztivált. Idén a központi szerep Nagy-Britanniáé lesz: klasszikus, barokk és kortárs zenével, filmekkel és irodalommal várják a brit kultúra rajongóit.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a rendezvénnyel kapcsolatban azt mondta, „a brit kultúra – legendás alkotóival, lenyűgöző tradícióival, izgalmas kortársaival és popkulturális ikonjaival – sokunk életében meghatározó jelentőséggel bír. Szinte automatikus a mozdulat, ahogy a könyvespolcon Shakespeare klasszikusai után nyúlunk, és ha igazán szeretnénk nevetni, akkor minden, ami Monty Python, tökéletes választás. A világban épp zajló sorsfordító változások, a Brexit és a pandémia pedig csak megerősítik bennünk, milyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, értsük egymást, tanuljunk egymástól.

Könnyűzene

A könnyedebb műfajok, egészen pontosan az ír kocsmazene lelkes hívei a Firkin koncertjének örülhetnek, különösen, hogy a zenekar olyan népszerű előadókkal osztozik a színpadon, mint Szalóki Ági, Karácsony James, Szabó Attila és Baricz Gergő. Sőt, Magyarország első Pink Floyd tribute zenekara, a Keep Floyding is a Müpában lép fel.

Irodalom

Lesz irodalmi program is, ahol Nádasdy Ádám állít össze programot: Shakespeare, Byron és Tennyson mellett „megszólal” a skót Burns és az ír Yeats is, Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Fodor Tamás és Hajduk Károly előadásában.

Film

A brit filmkultúra kedvelői pedig olyan klasszikusokat nézhetnek újra egy-egy érdekes beszélgetés kíséretében, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek, az Egy kapcsolat vége vagy az Állatfarm. A koncertek, filmek és beszélgetések előtt és után egy fesztiválhoz kapcsolódó kiállítás várja a látogatókat, Purcelltől a punkig, avagy az angol modor címmel.

További híreink

220 millió forinttal támogatja a kormány a zentai zsinagóga felújítását

Faragó Dániel

Az 1917 című, világháborús filmé lehet az Oscar

Kemény János

Májustól végig kerékpárúton lehet körbetekerni a Tisza-tavat (+ videóval)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben