19.7 C
Budapest
2022. május 28., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Csak munkába engedné az embereket a korábbi országos tisztifőorvos

Jakab Ferenc virológus már-már apokaliptikus víziókat kergetett, mikor arról beszélt, Magyarországon “gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe”. Ehhez a szemlélethez csatlakozott Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ha már Jakab a kormány által felkért szakértői bizottságnak a tagja, jó lenne, ha a kormány meghallaná azt, amit mond.

Orbán Balázs a kormány részéről korábban úgy reagált erre, hogy:

vannak szakemberek, akik riogatnak.

Falus szerint olyan mértékű fertőzöttségi adatok vannak hazánkban, hogy egyszerűen érhetetlen, miért lehet még mindig rendezvényeket tartani, mivel ilyet “sehol máshol a világon” nem engedélyeznének.

Magyarországon az egyik legmeredekebb a fertőzöttek számának emelkedése

– állította a volt országos tisztifőorvos.

Úgy véli, ha nem változik semmi, októberben-novemberben nagyon sok veszteségünk lesz a halálozási adatok tekintetében, hiszen exponenciálisan növekedik a halottak száma is. A kórházakba súlyosabb állapotba kerülnek be az emberek, mint korábban, nagyon sokan fertőződnek meg.

A hosszútávú következményekről pedig még mindig nem lehet sokat tudni

– jegyezte meg Falus.

Minden járványt úgy kell elképzelni, mint egy jéghegyet, a csúcsot látjuk csak, az alját nem – mondta az orvos. Becslések szerint a fertőzöttek számát 200-al kellene szorozni, akkor kapjuk meg a reális számot. Falus szerint 40 százalékos átfertőzöttségnél lehet a járvány stabilizálódásra számítani, jó lenne tudni, mekkora az arány most a társadalomban.

Ha Falus kezében lenne a döntés holnaptól csak munkába lehet járni, körülbelül 6 héten keresztül, a szórakoztatóipar és hasonló ágazatokban dolgozókat pedig az állami tartalékokból kellene támogatni.

(atv.hu nyomán – Fotó: Magyar Narancs / Sióréti Gábor)

További híreink

Hároméves lett Arun, a budapesti állatkert tündéri elefántja

Varga Lilla

Kepli Lajos megjutalmazta magát

Faragó Dániel

Szívhangtörvény- a Mi Hazánk javaslatáról vitatkoztak a Partizánban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen