2022. szeptember 27., kedd
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Csődhullám vár az önkormányzatokra

Önkormányzatok fognak csődbe menni állami támogatás nélkül – állítja több település vezetője. Egyes önkormányzatoknál külön intézkedésekkel készülnek arra, hogy túléljék a következő néhány hónapot. A polgármesterek szerint egyre több lakó kér segítséget tőlük, azonban sok településen már nincs miből adni – derül ki az ATV Híradó riportjából.

Lassan az önkormányzati tulajdonban lévő intézmények üzemeltetésére sem lesz pénz a megemelkedett rezsiköltségek miatt, ráadásul egyre több település adósodik el. A legtöbb polgármester (még a kormánypártiak is) egyetértenek abban, a helyzetük egyre kilátástalanabb.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta: tárgyalnak ugyan az önkormányzatokkal, de az elsődleges feladat, hogy mindenki saját maga gazdálkodja ki a többletköltségeket.

A vidéki önkormányzatok vezetői egyre szkeptikusabbak a kormánnyal kapcsolatban, mely szerintük csak ígérget.

Sokan biztosra veszik, a beígért támogatásokból nem lesz semmi, pedig október 15. a fordulat napja lesz.

Akkor indul ugyanis a fűtési szezon.

A vidéki városokat sújtó brutális energiaárakról a fideszes Cser-Palkovics András is beszámolt, aki Székesfehérvár polgármestereként szembesült a valósággal. De a Jobbik eredeti szellemiségét, majd az Összefogást is eláruló, Fideszhez dörgölőző egri polgármester, Mirkóczki Ádám is beismerte, a csőd elkerülhetetlen.

Egy budapesti balos polgármester szerint

a legrosszabb forgatókönyv szerint intézményeket kell majd összevonni, és akár munkahelyek is megszűnhetnek a spórolás érdekében.

Szombathelyen már most 4 milliárdos mínuszban a városvezetés

„4 milliárdos mínuszt nem lehet kigazdálkodni, de megpróbálni mindenképpen meg kell amennyire lehet összehúzzuk magunkat , miden cég és intézményvezetővel beszélünk a héten a szeptemberi közgyűlésen le fogunk tenni az asztalra egy olyan komoly javaslatot , amely egy nagyon nagy megtakarítási csomag lesz” – fogalmazott Nemény András, polgármester.

Baranyában már van olyan önkormányzat is, ahol azzal spórolnak majd, hogy este tíz és reggel hat óra között lekapcsolják a közvilágítást.

Ezt a forgatókönyvet más városokban is rebesgetik.

A kettősmérce

A kormánymédia energiaválsághoz való hozzáállása is megér egy misét. Gyakorlatilag valamennyi nyugaton bevezetett korlátozó intézkedést címlapokon gúnyolnak ki, hogy „lám-lám, ott mi megy, miközben itt Orbán Viktor megvédte a rezsicsökkentést, meg végtelen energiát biztosított nekünk”. Csak egy példa: a sajtójuk lelkesen gúnyolta a nyugat-európai országokat, mikor napvilágot látott a hír, miszerint csak 18 fokra fűthetnek fel bizonyos intézményeket. Eltelt egy-két hét és a magyar kormány közölte, az állami intézményeket 18 fokra lehet csak felfűteni. Most viszont valahogy elmaradtak a hangzatos címlapok.

Arról nem is beszélve, hogy nem Nyugat-Európában nem tudják majd kifizetni a megemelkedett rezsiárakat az átlagemberek, hanem Magyarországon. Ahogyan nem is Nyugaton vár csődhullám az önkormányzatokra, miközben repkednek a miniszteri fizetésemelések, és még a Vodafone felvásárlására is van keret…

Fotó: MTI

További híreink

“Adja már ide azt a tollat, hol kell aláírni?” – Áttörő siker a Mi Hazánk kötelező oltás elleni kampánya

Faragó Dániel

Mike Tyson visszatért, elképesztő formában a legendás bokszoló (Videó)

Szabó Norbert

Marco Rossi: a legjobb tündérmeséknek sem feltétlenül boldog a vége

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben