4.8 C
Budapest
2022. december 7., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-hazaKiemelt

Csomortányi István: A román soviniszták az úzvölgyi stratégiát követnék Gyergyóditróban is

– Azonnali fenyegetés akkor tud lenni, amikor egy közigazgatási vezető, esetleg a kormányhivatal az ügy mögé áll, de az úzvölgyi esettel megállja a helyét a párhuzam Gyergyóditróban is, mégpedig azért, mert az is civil szervezetek magyarellenes garázdálkodása nyomán indult el – nyilatkozta a Magyar Jelennek Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

Mint ismeretes, Mihai Sorin Tarnoveanu, ismert román soviniszta, aki aktívak részt vett az úzvölgyi eseményekben is, legutóbbi videójában arról beszélt, Gyergyóditróban „erős román közösség élt”, amelyet a helyiek elkergettek, ortodox kápolnát romboltak le, a román sírokat pedig eltüntették. A valóság ezzel szemben más, ugyanis Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke helytörténészekkel és a gyergyóditrói lakosokkal egyeztetve győződött meg róla: a településen soha nem építettek ortodox kápolnát, egy görög-katolikus szentélyt a 40-es években földrengést követően biztonsági okokból bontottak le. Mezei a helyszínbejárás során azt is megállapította, a Tarnoveanu-féle forgatás pontján, a románnak nevezett félreeső temetőparcellában – bár a fejfák többségéről lekoptak a feliratok, – egyelőre tucatjával kiolvashatóak a magyar nevek.

Mihai Sorin Tarnoveanu, az úzvölgyi provkáció egyik szervezője – transylvanianow.com

Mezei János Tarnoveanut, az úzvölgyi temetőincidensek és más magyarellenes megmozdulások rendszeres szervezőjét ezért a gyergyószentmiklósi bíróság mellett működő ügyészségen gyűlöletbeszéd és közösség elleni izgatás vádjával panaszolta be.

– Ami még hasonlóságot jelent, hogy Gyergyóditró a Székelyföld etnikai magyar tömbnek az északi széle, tehát onnantól kezdve már román többségű települések következnek, és azt láttuk az elmúlt időszakban, hogy az a stratégia érvényes, hogy megpróbálják a Székelyföldet körbeharapdálni, és a Székelyföldet körülbástyázni olyan magyarellenes jelképekkel, amelyek rombolják a helyiek otthonérzetét. Nem szabad komolytalanul kezelni a gyergyóditrói esetet. Amúgy nagyjából ugyanakkora igazságtartalma van a román soviniszták állításainak, mint amekkora annak, hogy az úzvölgyi temetőben vannak román katonák eltemetve

– foglalta össze Csomortányi.

– Teszem azt, valamelyik minisztérium egy ilyen kezdeményezés mögé beáll, és egy ilyen hivatallal már nehéz egy helyi önkormányzatnak felvennie a harcot, és akkor már meglesz a pénzügyi háttere egy ottani akármilyen akciónak, ezért is kell odafigyelni az ilyenekre, hogy először ártalmatlannak tűnik, de Úzvölgye is pont így kezdődött – figyelmeztetett az erdélyi politikus.

Kérdésünkre elmondta véleményét a Szőcs-Beke ügyről is. Vérlázítónak tartja az esetet, az, amit a román nyomozó hatóságok csinálnak, azok koncepciós ítéletek, teljesen egyértelmű hogy a bukaresti hatalomnak szüksége volt arra, hogy egyfajta példát statuáljon, és mint fogalmazott, elvegye a kedvét az erdélyi magyar fiataloknak az önszerveződéstől.

– Ez egy koncepciós ügy, sajnos arra számítunk, hogy ebben az ügyben a román hatóságok elmennek a falig, és nagyon nehéz lesz a jogérvényesítés

– foglalta össze.

Csomortányi szerint az ügyet teljes joggal el lehetne vinni Strasburgba az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, de azért nehéz ez, mert az emberjogi bíróság maga is kettős mércével mér, legegyszerűbben ott tudják ezt lemérni, hogy az erdélyi restitúciós, visszaszolgáltatási ügyekben egy helyben járás van, a román államnak kedveznek.

– Ez a kettős mérce a Szőcs-Beke ügy kapcsán Európában is kézzelfogható, nem hallottunk egyetlen egy emberjogi szervezetről sem, akik tiltakoztak volna a nyilvánvaló koncepciós eljárások miatt

– érvelt.

E hét vasárnapján önkormányzati választásokat tartanak Romániában, erre készül az Erdélyi Magyar Néppárt is. Tudni kell, a közelmúltban összefogtak a Magyar Polgári Párttal, a szövetségüket Erdélyi Magyar Szövetségnek nevezték el. Csomortányi véleménye szerint ennek mozgósító ereje van az erdélyi magyar nemzeti táboron belül. Elmondta, nehéz és viszontagságos idők vannak mögöttük, de bízik abban, hogy jobb idők köszöntenek az erdélyi magyarokra, és jó eredményeket érnek el a magyar jelöltek a választásokon.

(Kiemelt fotó: itthon.transindex.ro)

További híreink

Dúró Dóra: ha az EU nem fizet, akkor mi se fizessünk nekik

Faragó Dániel

Van, akinek csak hetedszerre sikerült tankolnia (+VIDEÓ)

Horváth Tamás

Benzininfó: azonnali hatállyal megszűnik az árstop

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben