15.8 C
Budapest
2022. október 5., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

D. Nagy Lajos: Az egyik ügynök, aki rólam jelentett, még ma is aktív

D. Nagy Lajos a Rolls Frakcióban vállalt szerepe miatt már a ’80-as évek elején felkeltette az állambiztonság figyelmét, sok más zenészhez hasonlóan róla is készültek a jelentések szép számmal.

Volt koncert, ami után a rendőrségre került, ahol – D. Nagy elmondása szerint – megalázták és a rendőrök azt mondták neki, zenésztársaival „fejjel mennek a falnak” – magyarázta a Bikini énekese.

“…jóval korábban kiszúrt minket a belügy, engem pedig bezsuppoltak. Az Ifiparkban játszottunk, és már várt rám a kijáratnál az állami Zsiguli. Nagyjából három órát töltöttem a VIII. kerületi kapitányságon, és folyamatosan megaláztak. Azt mondta nekem a rendőrtiszt: maguk fejjel mennek a falnak! Szinte üvöltött, aztán halkabban hozzátette, az állam gondoskodik az emberek jólétéről, megélhetéséről, miért nem állunk be a sorba? Aztán kiküldött, s ott ültettek a folyosón, mint valami bűnözőt… ha a mosdóba akartam menni, jött a parancs: maradjon a helyén!” – mesélte a Blikknek adott interjújában. Elárulta azt is, tud a Dalos-jelentésről, s, hogy mekkora belügyminiszteri érdeklődés övezte a Népstadion-kertben 1982. augusztus 22-én rendezett egész napos fesztivált.

Az Egymillióforintos hangjegy című műsorban való szereplésük után pedig valamennyiük számára egyértelművé vált, a zenekart el fogja lehetetleníteni a hatalom.

Imádtam a Rollst. Rajongásig szerettem azt a zenét, amit akkor csináltunk. Ám egyre inkább féltek tőlünk, félt a hatalom, és azok is, akik koncertet szervezhettek volna nekünk. Ez jelentette a banda végét

– magyarázta D. Nagy.

Az eset akkora port kavart, hogy még Hofi Géza is foglalkozott velük a szilveszteri műsorban, amivel párhuzamosan megindultak a rendőrségi zaklatások is. Az énekes szerint ebben az a legnagyobb tragédia, hogy akkoriban iszonyú kereslet volt a zenekarra, megesett, hogy egy hónapban 29 helyszínen léptek fel.

Adj egy jelvényt a kisembernek, és öt perc múlva nem ismer meg,
Adj egy jelvényt a kisembernek, és tíz perc múlva meg is verhet

Trunkos egy interjúban így emlékezett vissza a Hofi Gézás történetre:

Így van, a szilveszteri műsorban foglalkozott az esettel. Én a Madách téren laktam akkor, ő pedig az Anker közben, és egyszer ott láttuk, úgyhogy odamentünk, megkérdeztük, hogy mi volt ez pontosan, és mondta, hogy igen, szóltak neki, hogy erre reagálni kell. Kérdeztem, hogy ő most mit csinálna a helyemben. Mondta, hogy ki kell nyalni egy segget. És ha eltévesztem? – kérdeztem. Akkor egy másik segget kell kinyalni – hangzott a válasz.

Sokan jelentettek a Rolls Frakcióról 

D. Nagy elárulta, a „rendszerváltás” után számos jelentést olvasott magáról és az együtteséről. Számára nem is Vikidál esete a legmeglepőbb, hanem egy olyan spiclié, aki még ma is dolgozik.

Volt ugyanis valaki a jelentésekben, akinek az aktában fekete filccel satírozták ki a nevét, amit azzal indokoltak, hogy „ő még ma is aktív”.

Nem haragszom senkire, aki rólunk írt, mert a többségük alighanem kényszerpályán volt. Ám van valaki, akinek nem tudok megbocsátani. Tudniillik találtam egy olyan ügynöki jelentést, amelyen fekete filccel olvashatatlanná tették a besúgó nevét. Megdöbbenve kérdeztem az irattárban, ez miként lehetséges, mire az ott dolgozó hölgy azt felelte: ő ma is aktív! Azt hittem, lefordulok a székről. A XXI. században még mindig aktív? Sejtem, nagyjából tudom, kiről van szó, szintén zenész, és olykor találkozom is vele. Soha nem mondtam a képébe, hogy tudok róla mindent, és soha nem kérdeztem meg tőle: áruld már el, barátom, te kinek küldesz jelentéseket a mai napig?

– tette fel az igen helytálló kérdést D. Nagy Lajos.

Tehát az úgynevezett rendszerváltás után az ügynököket nem felelősségre vonták, hanem tovább foglalkoztatták… Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a lapnak megerősítette,

az egykori ügynökök között vannak, akik úgymond átmentették a tevékenységüket, és szükség volt rájuk a titkosszolgálatoknál.

További híreink

A török embercsempész két tucat migránst rejtegetett a kamionjában

Varga Lilla

Izrael sikeresen felbocsátott egy kémműholdat

Szabó Norbert

Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben