3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Dánia: nincs jogi alapja a nyércek kiirtásának

A dán kormány kedden beismerte, hogy egyelőre nincs jogi alapja arra, hogy elrendelje az ország 17 milliós nyércállományának kiirtását – írja az index.hu.

Dániában a koronavírus egy mutációja miatt a kormány 17 millió nyérc kiirtását rendelte el, mert attól tartanak, ha a megváltozott vírus átterjed az emberekre, akkor az ellen a vakcina is hatástalan lesz. Szakértők eddig a COVID-19 öt különböző mutációját kötik a nyércekhez.

A szociáldemokrata kisebbségi kormány kedden nyújtotta be a sietve előkészített törvénytervezetet a nyércek kiirtásának engedélyezésére, ám az ellenzék bejelentette: nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot.

Az ellenzéki pártok szerint addig nem kezdeményezhető az egészséges nyércek levágása, amíg nincsenek tervek az ország mintegy 1100 nyércfarmjának tulajdonosai és dolgozói kártalanítására.

Ezzel kivégzik az iparágat

A dán nyérctenyésztők ipari egyesületének becslései szerint a nyércek leölése az államnak több mint 800 millió dollárba (244 milliárd forint) kerülhet. Hangsúlyozták, hogy ezzel gyakorlatilag kivégzi a kormány az iparágat.

A dán statisztikai hivatal adatai szerint:

tavaly mintegy 4000 embert foglalkoztattak az ágazatban, amely 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét.

A WHO helyesli a döntést, még ha nincs is bizonyíték annak szükségességére

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) üdvözölte a dán kormány döntését, ugyanakkor rámutatott: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a nyércekről emberre átterjedt vírusmutáció nagyobb kockázatokat jelentene. Szumja Szvaminatan, a WHO vezető szakértője szerint a SARS-CoV-2-vírusnak eddig is számos mutációját mutatták ki. Szvaminatan elmondta:

A vírusnak eddig legalább 170 ezer változata ismert.

Hozzátette: egy szakértői stáb folyamatosan nyomon követi a kórokozó változását.

További híreink

4500 orvos tervezi felmondását az új egészségügyi törvény miatt

Irányi Dániel

Tizenhárom éves “fiatal” rabolt Budapesten

Irányi Dániel

Horthy freskó Kecskeméten: a Fidesz megérti “zsidó testvéreinek fájdalmát”

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben