11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Dolgozók vertek szét egy iPhone-gyárat Indiában

Felborított céges autók, felgyújtott berendezések és törés-zúzás egy gyár legkülönbözőbb pontjain – szokatlan perspektívából engednek betekintést a globális vállalatbirodalmak világába azok a videók, amelyek egy indiai gyárban készültek vasárnap – írja a g7.hu.

A pusztítást alaposan dokumentálták a résztvevők, egyes képsorok alapján szinte mindenki kamerázott, aki nem éppen szélvédők betörésével vagy a kamerák leütésével volt elfoglalva.

A dolgozók azért szánták rá magukat erre az elkeseredett lépésre, mert – állításuk szerint – nem elég, hogy a bérük jóval kevesebb annál, mint amit előzetesen ígértek nekik, de 2-3 hónapja már a kifizetések is leálltak.

Megalázónak tartják továbbá a munkakörülményeket, ami miatt korábban már tüntettek. Egy műszakban 12 órán át kellett dolgozniuk, amelyért mindössze 200-300 rúpiát (790-1180 forintot) kaptak.

Ez akár precedensértékű is lehet, hiszen korábban sohasem léptek fel ilyen drasztikusan a dél-ázsiai dolgozók az őket kizsákmányoló mamutvállalatok ellen.

Az eset azért is érdekes, mert az érintett gyárra követendő példaként hivatkozott az indiai kormány.

Az elmúlt években India komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy egyre nagyobb mértékben települjenek az országba komplexebb tudást igénylő gyártási folyamatok. A tajvani cég gyára volt az egyik első ilyen, emiatt a kormány is példálózott vele.

A kérdés persze az, hogy az indiai munkások helyben próbálnak meg változtatni sorsukon, vagy megannyi társukat követve még többen indulnak meg Európa felé a jobb élet reményében.

További híreink

Letették a Lynx-gyár alapkövét Zalaegerszegen, Várpalotán robbanóanyagok és lőszerek gyártása várható

Varga Lilla

Fordulat: mégis gyilkosságért ítélték el K. Csenge gyilkosát

Kemény János

Sorozatban már a harmadik marhavágóhíd „vérzett el” a Nébih ellenőrzésen

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen