6.4 C
Budapest
2021. március 4., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

“Drámai influenzaszezon” vár ránk a tudósok szerint

Szakértők szerint a következő télen drámaian megugorhat az influenzás megbetegedések száma szerte a világon, miután az idei szezonban a “covid miatti óvintézkedések” miatt egy évszázada nem látott mértékben visszaesett az influenza terjedése. A tudósok azzal riogatnak attól félnek, hogy az influenza elleni immunitás – amelyet rendszerint a vírus szezonális keringése tart fent – annyira lecsökken, hogy annak súlyos influenzajárvány lehet a következménye – írja a brit Telegraph.

Nagy-Britanniában évente legalább 10-30 ezer ember hal bele az influenza szövődményeibe, viszont a tavalyi évben meglehetősen kevesen voltak, akiknek a kartonján az elhalálozás okaként nem koronavírus, hanem influenza szerepel.

A brit kormány tudományos tanácsadói bizottságának egy tagja, John Edmunds professzor szerint e miatt a következő télen “súlyos járvány jön”, ha addigra feloldják a korlátozásokat, ami ráadásul “már ősszel is elkezdődhet”.

Dr. John McCauley, a Francis Crick Intézet Influenzaközpontjának igazgatója úgy véli, a jelenlegi helyzet “példátlan”.

“Nem hiszem, hogy az elmúlt több mint száz évben előfordult volna, hogy ilyen kevés influenzavírus keringett”

– hangoztatta. Hozzátéve, mivel kevés a minta, így azt sem tudni, melyik influenzatörzs elleni vakcinával kell majd megkezdeni az oltásokat.

Az Edinburgh-i Egyetem infektológus professzora, Mark Woolhouse szerint ezek a felvetések csupán prognózisok, valójában megjósolhatatlan mennyire lesz súlyos (vagy nem súlyos) a következő influenzajárvány.

A kérdés már csak az, kapnak-e többletjogokat az influenza ellen beoltottak? Ha a koronavírus esetében sikerül átütni a vakcinaútlevelet a társadalmon, akkor miért is ne? Elvégre a közelgő influenza járvány “sokkal veszélyesebb”, mint a korábbiak…

 

További híreink

Floridai seriff: a magánházakba betörő fosztogatókat le szabad lőni

Szabó Norbert

Tovább romlik a járványhelyzet

Dunai Tibor

Afrikai menekült gyújtotta fel a nantes-i katedrálist

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben