3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Dübörög a cenzúra: a YouTube 11,4 millió videót törölt

Büszkén húzhatja ki magát a YouTube, ugyanis 2020 második negyedévében sikerült rekordot döntenie. Nem is akármilyet: a portál fennállása során még sohasem törölt annyi videót, mint most.

Minap közölte friss átláthatósági jelentését a Google, amely ezúttal a YouTube-ra, azon belül is a (bármire ráhúzható, pontatlanul meghatározott és az oldal által sem betartott) közösségi irányelvek betartására/betartatására fókuszál. A közölt adatok alapján azt hihetnénk, a “moderátorok” alapos munkát végeztek az elmúlt negyedévben, de valójában az oldal üzemeltetői inkább rábíztak mindent egy algoritmusra, ami aztán válogatás nélkül törölt és demonetizált mindent. Aztán a tartalomgyártók meg napokig, extrém esetben hetekig levelezgethettek a YouTube munkatársaival, magyarázatot követelve.

A jelentés szerint soha nem töröltek még egyetlen negyedév alatt annyi videót az oldalról, mint 2020 áprilisa és júliusa között. Ez összesen 11,4 millió anyag eltávolítását jelenti.

Összehasonlításképp: 2019 azonos időszakában alig 9 millió tartalomról gondolta úgy a YouTube, hogy nincs helye a platformon.

A pandémia miatt ráadásul – saját elmondásuk alapján – a moderátorok kapacitása is csökkent, ezért az algoritmust is be kellett vetni. A cég szerint ekkor két lehetőség közül kellett választaniuk: a szoftver vagy túl “vajszívű”, vagy túlságosan kemény. A fejlesztők ez utóbbit választották, vagyis felcsavarták a cenzúrát a maximumara.

A Google még márciusban jelezte, hogy 2020 végéig otthonról dolgozhatnak a munkavállalók, majd júliusban ismét megtoldották ezt egy fél évvel. Már az év elején is érkeztek figyelmeztetések, hogy a gyakorlatban ez azt jelenti, nagyobb arányban kell majd az algoritmusra támaszkodni. Ennek okát a következővel magyarázták: a moderálást irodákban végzik, ha ugyanis máshonnan tennék ezt meg, a felhasználói adatok is nagyobb veszélybe kerülnének.

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy a Google mennyire tisztában van a szoftver megbízhatatlanságával, mint hogy a cég előre felkészült a jogtalanul törölt videók miatti panaszáradatra. Egy jobb algoritmus kifejlesztésére nem akarnak pénzt áldozni, a cenzúra leállításáról pedig hallani sem akarnak, így egyetlen lehetőség maradt: az a csapatot erősítették meg, amelyik a videó törlése miatti fellebbezési kérelmek elbírálásáért felel. (Érdekes, hogy a fellebbezések elbírálását viszont végezhetik otthonról? Akkor nem kerülnek veszélybe a felhasználói adatok?) Ezek száma valóban megugrott: míg az első negyedévben 116 ezer kérelem futott be, addig 2020 áprilisa és júniusa között már 325 ezer. Ennek tükrében mintegy 160 ezer videót állítottak vissza, ami komoly növekedés az előző negyedév 41 ezres eredményéhez képest és egyúttal éles kritikája az algoritmusnak.

(Hvg.hu nyomán – Fotó: Youtube)

További híreink

A fideszes sajtó “elfelejtett” beszámolni arról, hogy Novák Katalin a Háttér Társasággal tárgyalt

Horváth Tamás

Tovább szedi áldozatait a végrehajtómaffia (helyszíni videó)

Faragó Dániel

Megkérdeztük a végrehajtókat, hogy korruptak-e (VIDEÓ)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben