17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek

Durva: Chilében is érzik az ausztrál erdőtüzeket

Rendkívül meglepő, vagy talán nem is annyira, de a “sötétzöld” klímavédők most nem aggódnak olyan hangosan. Vajon mi lehet ennek az oka? Pedig volna miért.

Már Chilében is érezni lehet az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstjét – jelentették be hétfőn szakértők a dél-amerikai országban.

„A füst a Csendes-óceánon átkelve 11 ezer kilométert tett meg a levegőben. A Dél-Amerikába eljutását egy meteorológiai jelenség, egy alacsony nyomású légörvény tette lehetővé. A szagát Chile középső partvonalán lehet leginkább érezni”

– mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Edita Amador meteorológus. Az amúgy általában derült térségben most köd uralkodik, és lenyomja a füstöt. A következő napokban valószínűleg távozik Argentína felé – tette hozzá.

„A füst nem okozott gondot a gyéren lakott vidéken. Az egyetlen mérhető következmény az ibolyántúli sugárzás erejének csökkenése”

– mondta. Az ausztrál kormány 1,4 milliárd dollárt szán a bozóttüzek okozta károk helyreállítására – jelentette be Scott Morrison kormányfő hétfőn Sydneyben. A kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy segítse a közösségeket az elpusztult környezet helyreállításában – húzta alá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bozóttüzeket még valószínűleg hónapokig nem sikerült eloltani. Ezért első körben 1,4 milliárd dollárt szánnak a kármentésre, de ha ez nem lesz elég, további összegeket különítenek el.

(MTI nyomán)

További híreink

Költségvetési vita – Novák Előd: ez nem a nemzetépítő állam költségvetése, a Mi Hazánk módosító javaslatok tömkelegével készül

Faragó Dániel

Rémhírként terjed, hogy a Honvédséget tűzparanccsal küldenék a tüntetőkre

Faragó Dániel

Megdőlt a budapesti melegrekord

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen