20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Bűnügy Hírek

Egy év börtönt kaptak a röszkei határon áttörő migránsok

Fuck you magyarski! – ordibálták a határkerítést letipró migránsok Röszkénél. A bíróság tegnap gyorsított eljárásban elítélte az elfogott külföldieket. A növekvő nyomás miatt megerősítették a déli határszakasz védelmét.

Járványügyi okokból szájmaszkban, gumikesztyűben és a fejet is borító fehér gyolcs kezeslábasban állították gyorsított eljárással bíróság elé azt az négy külföldi férfit, akik egy nagyobb csoport tagjaiként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, erőszakosan és illegálisan jutott be az országba még kedden. A magukat szírnek, illetve palesztinnak mondó vádlottaknak a határzár tiltott – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett – átlépése miatt kellett felelnie, és első fokon egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték őket. A büntetés letöltése után mind a négy személyt kitiltják az országból.

A vád szerint kedden fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább hetvenen gyűltek össze, hogy illegálisan magyar területre lépjenek. A tömeg elején lévők felmásztak a kerítésre, rángatták, lenyomták különböző szövegeket skandálva, aztán a határkerítés magyar oldalán álló őröknek azt kiabálták, hogy „Fuck you magyarski!”

Néhányan letaposták a kerítést, majd a skandáló tömeg magyar területre lépett, és futva az ország belseje felé indult. A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök ezt látva stop kiáltásokkal próbálták feltartóztatni a feléjük tartó tömeget, de testi épségüket féltve hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek az irányítási központtól. A tömeg a felszólítások ellenére, folyamatosan skandálva tovább haladt, ezért az egyik biztonsági őr figyelmeztető lövést adott le. A határsértők nem álltak meg, az egyik őrt öt-hat méterre megközelítették, fenyegetőztek, ezért az egyik biztonsági őr két újabb figyelmeztető lövést adott le. Ezek hatására és az időközben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult, és Szerbiába futott. A rendőrök a kerítésen átjutókat végül elfogta és őrizetbe vette.
A közelben ugyanakkor elfogtak egy magát algériainak mondó férfit is, aki négy ismeretlenül maradt társával – a tömegtől függetlenül – a kerítésre helyezett pallón mászott át magyar területre. Őt határzár tiltott átlépésével vádolta meg az ügyészség, és csütörtökön ugyancsak gyorsított eljárásban tíz hónap szabadságvesztésre és kitiltásra ítélték. A szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztette a bíróság.

Az erőszakosan betörő migránsokat megállító, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó három fegyveres biztonsági őrt helytállásukért Pintér Sándor belügyminiszter megjutalmazta. A jutalmakat Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója adta át az ORFK Teve utcai épületében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Kormányinfón közölte: a kormány döntése értelmében megduplázták a déli határt védő katonák számát. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a határszakaszon a korábbinál lényegesen nagyobb a migrációs nyomás. – A kormány elrendelte a déli határ megerősített védelmét, mivel a helyzet a korábbi két év viszonylagos nyugalmi állapotánál lényegesen rosszabb, és a nyomás a déli határon a következő időszakban is jelentős lesz – fogalmazott a miniszter, megjegyezve, hogy a magyar hírszerző szervek minden adatot értékelnek. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a balkáni útvonalon százezer migráns torlódott fel. Szerinte nagyon nagy baj akkor lehet, ha a Törökországban tartózkodó három-négymillió migráns megindulna Európa felé. Ezért fontos a jó kapcsolat Törökországgal – hangsúlyozta a tárcavezető.

Forrás: Magyar Nemzet

 

További híreink

Az állam maga végzi el az oltatlan tanárok listázását

Faragó Dániel

Hetekig magára hagyta élelem nélkül a kikötött kutyáját

Szabó Norbert

60 fertőzött a Rózsa utcai idősotthonban

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen