15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Gazdaság

Egy hét alatt átlagosan 13 forinttal lesz drágább az üzemanyag

A holtankoljak.hu információi szerint szerdától kezdve a 95-ös benzin átlagára négy forinttal, a gázolajé pedig három forinttal drágul tovább.

Az árváltozás azt jelenti, hogy a benzin literenkénti átlagára 451 forintra, a gázolajé pedig 448 forintra nő.

Mi is írtunk róla, hogy az üzemanyag ára augusztusban rekordot döntött, ezt követően stagnálás következett, mostanra viszont újabb drágulást jelentettek az előrejelzések.

A múlt héten kétszer is drágult az üzemanyag, így szerdáig mind a két típus 13 forinttal lesz drágább átlagosan.

Érdemes megfigyelni, hogy a Fidesz korábban kiadott nyilatkozatai, ígéretei ebben a témában is ellentétesek a valós intézkedésekkel. A ma kormányon lévő párt ellenzékben még arról beszélt, hogy felelős, nemzeti érdekeket szem előtt tartó gazdálkodással kézben lehet tartani az üzemanyagok árát.

„A magyar benzin- és gázolajár ma Közép-Európában a legmagasabb. A parlamenti többség jelentősen emeli a jövedéki adót. A Fidesz-indítvány elfogadásával ez elkerülhető lett volna.” (Varga Mihály- 2002)

„Erre van egy receptünk, amit 2000-ben kipróbáltunk. Ha 250 forint fölé megy a benzinár, emelkedését a jövedéki adó csökkentésével megakadályozzuk. Ezt most is hatályba lehet léptetni.” (Áder János- 2005)

„A benzinadó tízforintos csökkentése se nem bátor, se nem igazságos. Jobban örülnénk, ha a kabinet visszaadná az ebből származó 20-25 forintos pluszbevételt. A Fidesz minden érdemi csökkentésben partner, ami magában foglalja az áfa és a jövedéki adó csökkentését.” (Rogán Antal- 2005)

„A kormány csak a fuvarozókkal kötött egyezményt. Mivel a családok, nyugdíjasok esetében nem történt előrelépés, a Fidesz elsősorban a benzin jövedéki adójának csökkentését javasolja.” (Szijjártó Péter- 2008)

„Ha a 100 forint körüli termelői árra terhelnék a jövedéki adót, elkerülhető lenne az adó adóztatása. A lépéssel a költségvetés is évi 100-120 milliárdos többletbevételhez juthat.” (Matolcsy György- 2004)

„Az olajárak emelkedése ­miatt az üzemanyagok jövedéki adójának 20-25 százalékos mérséklését javasoljuk. A kormány döntéseihez nem kapott felhatalmazást a választóktól.” (Orbán Viktor 2004)

A Mi Hazánk szerint hatósági árszabályozásra van szükség a magyar vállakozások és a munkavállalók költségeinek enyhítése érdekében.
“A Mi Hazánk elvárja a kormánytól, hogy ne csak a kommunikációban segítse az ország és a gazdaság újraindítását, hanem azonnali és érdemi lépéseket tegyen annak érdekében. Elsősorban az üzemanyagok adóterheinek csökkentését tartjuk elfogadható és gyorsan kivitelezhető lépésnek. A jelenlegi üzemanyagár 53%-át ugyanis a 120 forintos jövedéki adó és a 27%-os áfa teszi ki. Ami különösen felháborító, hogy még a jövedéki adóra is rárakódik az áfa, ami önmagában 30 forint körüli összeget húz ki az emberek zsebéből”
– írja a párt országgyűlési képviselőjelöltje, Szajlai János.

További híreink

Az uniós gazdaság “háborúhoz hasonló” körülmények közé került

Szabó Norbert

Mobilszolgáltatókat vizsgál a Gazdasági Versenyhivatal

Faragó Dániel

A fővárosi lakások 10 százalékát külföldiek vásárolják

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen