14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Egy hónap múlva napi tízezer lehet a fertőzésszám Magyarországon

Az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szervezet matematikai modelljei szerint november végén lehet a negyedik hullám járványcsúcsa Magyarországon. Ekkorra napi 25 ezer körüli tényleges fertőzésszámot sem zárnak ki, de november elejére a tízezer már valószínűsíthető. Január 1-ig összesen több mint 36 ezerre ugorhat az áldozatok száma.

A negyedik hullám tetőzése pont a karácsonyi időszakra (december 23-25.) esne, amikor akár 230-231 fős napi halálozási adat is elképzelhető. Ez ha kicsivel is, de elmaradna a 2021 márciusában és áprilisában látott 250-et is meghaladó adattól. Viszont 2022. január 1-ig a jelenlegi állapotok alapján végzett számítások alapján az összes áldozat száma 36 429 főre emelkedhet – értelmezi a modell számait a napi.hu.

A Bill Gates által támogatott IHME úgy számol, hogy a december eleji járványcsúcson a magyarországi kórházi kapacitásból 8476 ágyat foglalhatnak el a koronavírusos betegek, 3328 intenzívágyas kapacitást lekötve. De ennél is érdekesebb, hogy a tényleges fertőzésszámnál

rosszabb helyzetre számítanak december 21-ig, mint volt idén tavasszal.

Akkor úgy számoltak, hogy a PCR-teszttel igazolt fertőzöttek és teszttel nem azonosított fertőzésszám 24,5-28 ezer között is lehetett – a hivatalos adatok szerint a rekorder március 26-i napon 11 265 azonosított fertőzött volt csak -, most viszont azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a november 20-25. közé várt járványcsúcson a jelenlegi trendek szerint az azonosított és azonosítatlan fertőzöttek száma meghaladhatja majd a 24 ezer főt is. A legrosszabb forgatókönyvük szerint – vagyis amennyiben az emberek nem figyelnek majd egymásra, a távolságtartásra és a higiéniai előírásokra -, akkor a járványcsúcs csak november 28. körül lesz majd, az új fertőzések napi száma pedig 36 ezer körül alakulhat.

(napi.hu-Magyar Jelen)

További híreink

Országgyűlési gyakornoki programot indít a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Afroamerikai hírességek zsarolják Bident, hogy fekete nőt válasszon alelnök-jelöltnek

Dunai Tibor

Családi vállalkozás- a “fiatalok” raboltak, a szülők értékesítettek

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben