5.1 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld Sport

Egy menekültszállón várhatja az oltatlan Djokovics saját kitoloncolását Ausztráliában

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező, Novak Djokovics vízumát az Australian Open főtáblájának kezdete előtt három nappal. Sajtóhírek szerint ennek a határozatnak sokkal súlyosabb következményei is vannak annál, hogy a szerb klasszis nem szerepelhet a most kezdődött Grand Slam-tornán.

Az ausztrál szövetségi körzeti bíróság a történtektől függetlenül tárgyalt a klasszis ügyéről, s mint kiderült, Djokovics képviselője fellebbezést nyújtott be.

Értesülések szerint Djokovicsékat most egy menekültszállón várják, ahol eldöntik melyik bíróság foglalkozik tovább az ügyükkel.

„Ma élek a hatalmammal: egészségügyi és közrendi okok miatt törlöm Novak Djokovics úr vízumát! A közérdek is ezt kívánja” – írta Hawke a közleményében.

Több sajtóorgánum is úgy értesült, hogy a döntés értelmében a világ első számú férfi teniszezőjét három évre kitiltják Ausztráliából. A Hawke által alkalmazott 133C(3) törvény kimondja, hogy az éritnett három évig nem kaphat vízumot. „Bizonyos körülmények teljesülése mellett” ugyanakkor vannak kivételek, és Djokovics minden bizonnyal fellebbez mindez ellen.

Mindeközben Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kijelentette, támogatja a bevándorlásügyi miniszter döntését, amely az ő olvasatában „megvédi az ausztrálok által a koronavírus-járvány során hozott áldozatokat”.

A történtektől függetlenül az ausztrál kormány Djokovics ügyvédeivel tárgyalt, akik elérték, hogy a játékos képviselője magyar idő szerint péntek délelőtt 10.45 órától bíróság elé állhasson. A tárgyalást az ausztrál szövetségi bíróság élőben közvetítette a Youtube-csatornáján. Djokovicsék fellebbeztek Hawke döntése ellen:

„Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna”– jelentette ki a sztár egyik jogi képviselője, Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzottnak nevezte a Hawke által kiadott határozatot. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djokovics szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

Az ausztrál sajtó arról ír, hogy Djokovicsnak magyar idő szerint péntek este 22 órakor meg kell jelennie a „kijelölt helyen” – az Eurosport úgy tudja, a szerbnek menekültszállóba kell vonulnia a következő tárgyalásáig, amelyen (szombat hajnalban) arról lesz szó, hogy vasárnap melyik bíróság hozza meg a végső döntést.

(nso)

További híreink

Látott már karanténból éneklő olaszokat? (videók)

Kiss Albert

Kitette Szurkov szűrét Putyin

Szabó Norbert

Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen