0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Tudomány

Egy ötezer éves, csaknem teljes bálnacsontvázat fedeztek fel Thaiföldön

Egy nagyjából ötezer évvel ezelőtt élt Bryde-bálna csaknem teljes megkövesedett csontvázát fedezték fel thaiföldi kutatók egy Bangkoktól nyugatra lévő szárazföldi területen.

A 12,5 méter hosszú csontvázra november elején bukkant rá egy kerékpáros, akinek egy talajból kiálló hátcsigolya keltette fel a figyelmét. Az ásatási munkálatok azóta is folynak a térségben.

“Ez lehet az egyetlen bálnacsontváz Ázsiában” – mondta Pannipa Saetian, a nyersanyagforrásokkal foglalkozó kormányzati hivatal fosszíliákért felelős részlegének geológusa.

“Nagyon ritkán találni ilyen leletet szinte tökéletes állapotban”

– tette hozzá a szakember, akinek becslései szerint a bálna csontvázának nagyjából 90 százalékát feltárták.

A csontokat radiokarbonos kormeghatározásnak vetik alá, hogy megállapítsák pontos korukat. Miután megtisztították és elvégezték rajta a megóvásához szükséges eljárásokat, a törékeny csontvázat kiállítják.

A kutatók reményei szerint a csontváz nem csupán a Bryde-bálnák ma élő populációinak tanulmányozását fogja segíteni, hanem a sok ezer évvel ezelőtti geológiai állapotokról is értékes információkkal fog szolgálni.

A Bryde-bálnák vagy trópusi bálnák az Indiai-, a Csendes- és az Atlanti óceán néhány részének part menti vizeiben élnek.

Bryde's whale - Whale & Dolphin Conservation USA

(Forrás: MTI – Fotó: facebook.com/TOPVarawut)

További híreink

A tömeges oltás sem vezet nyájimmunitáshoz egy friss kutatás szerint

Faragó Dániel

Koponyája alapján azonosítottak egy eddig ismeretlen őskrokodilfajt

Varga Lilla

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos kutatása

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen