9 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Sport

Egy szó miatt megsértődtek és levonultak a pályáról a játékosok a PSG-Basaksehir mérkőzésen

Bohózatba fulladt a Paris Saint-Germain–Istanbul Basaksehir mérkőzés a labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjában, miután mintegy tízperces oldalvonal menti hisztériázás után a 23. percben a játékosok levonultak a pályáról, és megtagadták a folytatást.

A vitát a negyedik játékvezető egyik megjegyzése váltotta ki: a török csapat játékosai rasszistának minősítették a román Sebastian Coltescu megnyilvánulását, és ebben egyetértettek velük a párizsiak is. Sokáig kétséges volt, lesz-e folytatás, aztán késő este, negyed 12 után biztossá vált: a meccset szerdán, 18.55-től, a 13. perctől folytatják – írja a Nemzeti Sport.

A L’Équipe francia sportnapilap értesülései szerint a játékvezető piros lapot készült felmutatni a török szakmai stáb egyik tagjának, aki állítólag, a párizsi Presnel Kimpembe 13. percbeli szabálytalansága után inzultálta a negyedik játékvezetőt.

A felvételek szerint Ovidiu Hategan, a román bíró azt kérdezte a negyedik játékvezetőtől, Sebastian Coltescutól, hogy a stáb melyik tagjának mutassa fel a piros lapot, mire ő úgy válaszolt, hogy „ala negru”, vagyis „a fekete fickónak”. Erre a stáb egyetlen “fekete fickója” igencsak bedühödött.

A cserék közé nevezett szenegáli Demba Ba szintén felkapta a vizet. A néger azt kérte számon a játékvezetőn, milyen jogon nevez bárkit “fekete fickónak”, mikor olyat – szerinte – soha nem mondanak, hogy “annak a fehér srácnak”.

Erre a párizsiak- élükön Kylian Mbappéval és Neymarral – is kikérték maguknak az esetet, és közölték, nem hajlandóak tovább játszani, amíg a pályán van egy olyan játékvezető, aki a feketéket feketéknek nevezi.

Az UEFA természetesen nem győzött bocsánatot kérni, és megígérték, ha a játékosok folytatják a mérkőzést, a negyedik játékvezető helyét egy olasz kolléga foglalja el, míg a “problémás” bírót a VAR-szobába száműzik. A török csapat azonban elutasította a kompromisszumot:

ők csak akkor mentek volna bele a folytatásba, ha a negyedik játékvezető elhagyja a stadiont.

Mintegy húsz perc várakozás után jött a hír:

Demba Ba és a párizsi Marquinhos közös ötlete az, hogy a két csapat 22 játékosa kézen fogva, az egymás iránti szolidaritást és a rasszizmus elleni küzdelem szükségességét egyaránt kifejezve vonuljon ki a játéktérre folytatni a meccset.

Az érzékeny lelkű törököket azonban annyira felháborította az eset, hogy már nem maradt kedvük focizni, így a mérkőzés félbeszakadt.

A francia lapok szerint megszületett a hivatalos döntés: a mérkőzést szerdán, 18.55-től, a keddivel megegyező kezdőcsapatokkal, de egy másik játékvezetői stábbal folytatják.

A csoport másik mérkőzésén biztossá vált, hogy a PSG továbbjut a csoportból (Leipzig–Manchester United 3–2) –, egyetlen nyitott kérdés maradt: hányadik helyen. A Basaksehir biztosan a csoport utolsó helyén végez.

Makélélé is megszólalt

Claude Makélélé, korábbi PSG játékos, a Téléfoot csatorna szakértője, egyértelműen rasszista megnyilvánulásnak titulálta az esetet:

Ideje volt cselekedni. Gratulálok is a PSG játékosainak, hogy követték a török csapatban futballozó sporttársaikat.

A francia csatornának sikerült röviden megszólaltatnia Sebastian Coltescut, aki természetesen menteni próbálta karrierjét: „Negru románul a fekete színt jelenti. Nem vagyok rasszista.”

A Basaksehir már nem sokkal a mérkőzés félbeszakadása után az UEFA egyik sokat hangoztatott szlogenjével reagált a történtekre a Twitteren, és posztját nagyon sok klub megosztotta – köztük más francia klubok mellett a PSG is.

Fotó: AFP

További híreink

Visszatért a vásárlási idősáv

Kemény János

Magukra hagyott halottak Spanyolország-szerte

Irányi Dániel

Toroczkai László: Megmutatom, hova kell a rendőröket küldeni!

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen