23.1 C
Budapest
2020. szeptember 18., péntek
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Egyre hervad a vörös szegfű

Nagyjából ötvenen demonstráltak az MSZP Villányi úti székháza előtt, amiért a párt feloszlatta Pest megyei szervezetét. Az MTI beszámolója szerint többen Anonymus-maszkot viseltek, táblákat tartottak, amelyeken demokratikus elnökválasztást követeltek, illetve politikai leszámolásnak nevezték a szervezet feloszlatását. Trenka István, az MSZP korábbi Pest megyei elnöke közölte, hogy törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek tartják a döntést, és petícióban követelték, hogy a pártvezetés vonja vissza a döntést – olvashatjuk a HVG-ben.

A petíciót szerint sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt.

Trenka kollektív büntetésnek nevezte, hogy a több mint 1600 tagot számláló, 85 Pest megyei MSZP-szervezetet megszüntettek, holott elmondása szerint csak egy részük nem dokumentálta az alapszabályszerű működést. A szervezeteknek ráadásul kevesebb mint 48 órájuk volt beküldeni egy évre visszamenőleg több ezer dokumentumot.

A korábbi elnök megpróbálta bevinni a Villányi úti pártközpontba a petíciót, de a biztonsági őr a járványhelyzetre hivatkozva nem engedte be az oktatási intézményként is működő épületbe, Trenka István végül az őrnek adta oda a dokumentumot.

A petíciót végül Kovács Barnabás, a pártvezetés által el nem ismert tisztújító küldöttgyűlésén megválasztott Pest megyei MSZP-elnök adta át Tóth Bertalan pártelnök titkárságának. Azt mondta, minden eszközt bevetnek, hogy az igazukat bizonyítsák. Kovács szerint a megyei szervezet feloszlatásának nem volt jogi alapja, hiszen nem minden szervezetnél voltak problémák, Tóth Bertalan szerint is csak a szervezetek nyolcvan százalékánál voltak hiányosságok.

Kovács emlékeztetett, hogy a Pest megyei küldöttgyűlés korábban egyhangúlag döntött arról, hogy Mesterházy Attila pártelnökké választását támogatja a kongresszuson, szerinte ez is oka lehetett annak, hogy a szervezet feloszlatták.

Molnár Zsolt korábban az ATV-nek a gazdálkodás, a pénzügy, a tagnyilvántartás, és a helyi tisztújítás menetében történt szabálytalanságokkal indokolta a Pest megyei szervezet felfüggesztését. A pártigazgató hangsúlyozta, hogy senkinek nem szűnt meg a párttagsága, fél éven belül mindenki csatlakozhat valamelyik szervezethez. Sajtóhírek szerint a Pest megyei szervezet újjászervezéssel Hiller Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét bízta meg az elnökség.

Az MSZP szombaton, a koronavírus-járvány miatt online tartja soron következő tisztújító kongresszusát, amelyen Pest megyének 29 küldöttje lett volna. A párttagok zárt listán szavazhatnak az MSZP vezetőire; az egyetlen szabályos listát a jelenlegi pártelnök Tóth Bertalan, valamint Kunhalmi Ágnes választmányi elnök nyújtotta be, így ők lehetnek a szocialista párt első társelnökei. Noha Mesterházy Attila is indult a társelnöki posztért, nem adott le listát, így rá szombaton nem lehet szavazni. Mesterházy hétfőn azt mondta, nem is választás, hanem szavazás lesz.

(Fotó: Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu)

Kapcsolódó híreink

Választási kampány kezdődött Dunaújvárosban

Kiss Albert

Tisztújító kongresszust tartott a Mi Hazánk Ifjai

Kemény János

Lerobbant egy társasház teteje Petőfibányán

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben