28 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemeltTudomány

Egyre népszerűbb Orbán Viktor – a románok körében

A kormányközeli Nézőpont friss „kutatást” tett közzé Orbán Viktor erdélyi látogatásához időzítve, melyben azt nézték meg, hogy mennyire kedvelik a románok Orbán Viktort. A válasz az, hogy egyre inkább!

Mint kiderült, az elmúlt évben a Nézőpont saját felmérése szerint sokat javult a magyar miniszterelnök romániai megítélése, és szerintük tízből hat román (57 százalék) inkább pozitívan vélekedik a magyar miniszterelnökről, míg mindössze hárman vannak, akik inkább negatívan.

A Nézőpont évről évre felhív román embereket, hogy a magyar miniszterelnök megítéléséről kérdezzenek, és már tavaly is javulást mértek, a nagy fordulatot viszont az idei év hozta el. A Fidesz-közeli iroda csak sejteni meri a változás okait, szerintük Orbán Viktor elmúlt hónapokban meghozott intézkedései állhatnak a változás mögött, mint például a magyar benzinárstop, ami Romániában nincs, és ott meg is duplázódott az üzemanyag ára, csak nyáron egyeztek meg a kormánypártok némi kompenzációról.

A Nézőpont szerint számíthat az is, hogy a két ország másképp vélekedik az orosz-ukrán háborúról: Románia segít a nyugati fegyverek szállításában, míg Magyarország nem – legalábbis az intézet szerint. A Nézőpont saját mérése szerint a románok fele-fele arányban megosztottak ebben a kérdésben.

És szerintük számíthat az is, hogy Orbán Viktor megvétózta a háborút hevesen támogató Kirill orosz pátriárka szankcionálását, a románok többsége ugyanis ortodox keresztény.

(444,Nézőpont,Twitter,Miniszterelnöki Sajtóiroda)

További híreink

Január végéig levelet küld a bank – sokak szeme elkerekedhet

Irányi Dániel

Berlini hétköznapok: bevándorló-transzvesztita tömegverekedés

Szabó Norbert

Bukarest és a romániai nagyvárosok összes lakóját tesztelnék

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben