8.9 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Egyre többen fizetésképtelenek

Júliusban a cégek 56 százalékának jelentett nehézséget a pénzügyi kötelezettség teljesítése. Júliusban a cégvezetők 44 százalékának egyáltalán nem volt nehéz teljesíteni vállalkozása pénzügyi kötelezettségét, míg 56 százaléka tapasztalt különböző nehézségeket, a következő félévre vonatkozóan kevésbé bizakodók – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) csütörtökön az MTI-vel, írta az Index.

Az MKIK GVI konjunktúravizsgálata részeként 2022 júliusában 350, legalább húsz főt foglalkoztató hazai vállalkozást kérdezett meg pénzügyi helyzetéről, ezen belül pénzügyi kötelezettségeinek teljesíthetőségéről, pénzügyi nehézségeiről, tartalékaik szintjéről.

Sokan nem számítanak változásra

A felmérés szerint a legtöbb vállalkozásnak a 2022. júliust megelőző hónapokban a legnagyobb pénzügyi problémát az árfolyamveszteség, a megrendelt alapanyagok és nyersanyagok és az energiahordozók kifizetése jelentette.

Az MKIK GVI kutatása kimutatta, hogy a pénzügyi tartalékok szintjét 2022. első félévére vonatkozóan kedvezőbbnek ítélték meg utólag a vállalatvezetők, mint amit a következő félévre valószínűsítenek. A különbség többnyire abból fakad, hogy a következő félévben nagyobb arányban számítanak a cégvezetők a pénzügyi tartalékok stagnálására.

Az elmúlt félévben a vállalatok 32 százalékánál nem változott a tartalékok szintje, a következő félévben a cégek 41 százaléka nem számít változásra. 2022 első félévében a vállalatok öt százaléka tapasztalt jelentős növekedést pénzügyi tartalékaiban, ezzel szemben a következő félévben a cégvezetők szinte egyáltalán nem számítanak a tartalékok nagy arányú növekedésére – írják a közleményben.

(Fotó: Behir.hu)

További híreink

Leütötte a pénztárost, majd elmenekült egy “erőforrás” Hévízen (videó)

Faragó Dániel

62 éves nőt erőszakolt meg a fiatalkorú menekült Franciaországban

Szabó Norbert

Szegedi virológus: legalább 80 százalékos átoltottság kell, ideértve a gyerekeket is

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben