7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Egzotikus szupermutánsra bukkantak Afrikában

Újabb szupermutánst fedeztek fel Afrikában, amely minden eddiginél gyorsabban terjed és arra is képes, hogy megkerülja az immunrendszer védelmi vonalát, így új löketet adhat a járványnak. 

Virológusok szerint erre az új variánsra semmilyen hatással nincsenek az eddig beadatott vakcinák.

A B.1.1.529 besorolást kapó variánsnak 32 mutációját jegyezték fel a vírus tüskefehérjéjében, a kórokozó ama részében, melyet a legtöbb vakcina imitál, hogy felkészítse a szervezetet a Covid elleni védekezésre. Csakhogy a jelenlegi oltóanyagok, bár fejleszthetők, az alapvírusnak a sejtekhez való csatlakozását szolgáló tüskefehérjéjét veszik alapul az immunrendszer felkészítéshez.

A variánst először Botswanában azonosították, ott három fertőzöttet találtak. Hat másik esetet Dél-Afrikában lokalizáltak, de ami nagyobb aggodalomra ad okot, a vírus már el is hagyta a kontinenst, egy Dél-Afrikából Hongkongba érkező utas behurcolta Ázsiába.

Botswana afrika térkép - Térkép Botswana afrika (Dél-Afrika - Afrika)

Ma már az Index is azt írja, az a valószínűsíthetőbb verzió, hogy a pandémiát kiváltó koronavírus laborszökevény, és azért mutálódik ilyen gyorsan, mert a vuhani kutatók, igaz, amerikai pénzből, de szándékosan módosították genetikailag, hogy a koronavírusok császárát létrehozzák. A cél elvileg az volt, hogy amikor megszületett a szívós vírus, megalkotják az királyölő oltóanyagot, amely a koronavírus minden típusának megálljt tud parancsolni – emlékeztet az előzményekre az egyik cenzúrázott jobboldali lap.

 

További híreink

Elkerülhető halálesetekben az EU legrosszabbjai közé tartozunk – van olyan lista is, amelyet vezetünk

Szabó Norbert

A HVIM is elítéli a saját bőrén megtapasztalt YouTube-cenzúrát

Dunai Tibor

Kihirdették: ünnepnappá vált “Romániában” a trianoni békeszerződés évfordulója

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben