10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Elbukott az állatvédelmi törvény szigorításának kísérlete

A kormánypárti többség már bizottsági szinten elkaszálta, szóra sem méltatta…

Állatvédelmi szempontból egy elég komoly törvénymódosítási javaslat került az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága elé kedden. Ez a várható bírói ítéletek régóta követelt súlyosbítását tette volna lehetővé a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) szigorításával, kizárva a lehetőségét annak, hogy valakit csupán pénzbírsággal sújtsanak.

A bizottság kormánypárti többsége azonban a javaslatot lesöpörte az asztalról, így az a parlamenti szavazásig sem juthat el.

A döntés újabb pofon az állatvédelmi szervezeteknek és a velük szimpatizáló civileknek, hiszen a közvéleményben rendkívül erős igény mutatkozik arra, hogy a különös kegyetlenséggel elkövetett állatkínzási eseteket pénzbírságok és felfüggesztett fogházbüntetések helyett letöltendő szabadságvesztéssel sújtsák a bíróságok.

A nyilvánosan elérhető dokumentum szerint az állatvédelmi törvényt a gyakorlatban úgy módosították volna, hogy az állatkínzás alapesetben vétség helyett már bűntettként,

0-2 év helyett 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel,
valamint különös kegyetlenség, illetve több állat kárára történő elkövetés esetén

0-3 év helyett 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel vált volna büntethetővé.

A bizottsági többség ugyanakkor nem csupán leszavazta a tárgysorozatba vételt, hanem bármilyen tárgyalás, ellenérv, kompromisszumkészség vagy vita nélkül, egyetlen kritikus felszólalásra sem pazarolva az időt, egyhangú kormánypárti támogatással (2 igen, 7 nem és 0 tartózkodás mellett) elutasította a javaslatot.
Az Igazságügyi bizottság keddi döntésének köszönhetően előreláthatóan még jó ideig változatlan marad a megszokott bírói gyakorlat, és a legkülönbözőbb állatkínzási esetek elkövetői is szabadlábon fognak maradni.

A döntésnél talán csak a döntéshozatal módja az elkeserítőbb: a bizottság munkájának üzenete egyszerűen annyi, hogy az állatvédelem kérdése szót sem érdemel Magyarországon.(alfahir)

További híreink

Kínában, átmenetileg betiltanák a kutya- és macskahús fogyasztását

Dunai Tibor

Élőben a Mi Hazánk megemlékezéséről a Deák térről

Szabó Norbert

Virradat Program: ingyen földet osztanak a mi hazánkos polgármesterek

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben