20.8 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

“Elég közel állok a tűzhöz, hogy ebből ne legyen bajom” – közölte a békési NER-lovag

Több százmilliós EU-s támogatásból megépített, majd tönkretett kerékpárút, szétrombolt útburkolat, teherautókról lehulló, esetenként autókra csapódó építési törmelékek. Többek között ezen ügyekkel kapcsolatban kereste meg lapunkat egy békéscsabai polgár, F. Szabolcs, aki elmondta, bármilyen hivatalos szervhez fordult, miután meghallották a cég nevét, senki sem volt hajlandó foglalkozni az ügyével, így végső reménye a médianyilvánosság, ezért keresett meg minket.

A mellékelt fotón a Békést Békéscsabával összekötő kerékpárút látható az IP Tender Kft. bejárata előtt. F. Szabolcs elmondása szerint az építési hulladékot, és súlyos kőtörmeléket hordó céges teherautók végezték ezt a pusztítást. Hozzátette,

mivel egyértelműen a cég tehető felelőssé az út tönkretételéért, ezért magától értetődően az ő felelősségük megjavítani is.

Földesi Mihály, Békés városának mi hazánkos önkormányzati képviselője is egyetért ezzel, így felszólította az IP Tender Kft.-t, ám válaszra sem méltatták. A városvezetés részéről pedig teljes a hallgatás. Szabolcs szerint ez nem meglepő, „hiszen az ő emberük”.

Pedig a kerékpárút állapota miatt életveszélyes rajta közlekedni. Esős időben sár borítja, szárazságban vastagon ül a por a feltört útszakaszon, ugyanis a cég előtt még csak nem is takarítják a bejáratot, pedig egyértelműen a teherautók hordják rá a rengeteg szennyeződést.

Ennyi maradt a többszáz millióból megépített kerékpárútból

A lapunknak interjút adó békési lakos elmondta, alig egy hónapja egy nagyon jó barátja a szétrombolt úton „fejre állt a biciklijével”.

A baleset után kórházba kellett szállítani, „és még most sincs jól”.

Ám még ezt követően sem érezte magát felelősnek a cég, ahogyan a KDNP-s városvezetés sem erőltette a dolgot. Mi lesz legközelebb, ha ne adja Isten, egy édesanya a gyermekével balesetezik a felhordott törmelék, vagy a tönkretett út miatt? Annak se lesz felelőse?

Nem csak defektet kaphatunk, igen komoly balesetet is okozhat a tönkretett út, és a törmelék

Közúti veszélyeztetés

A dolog azonban nem merül ki ennyiben, hiszen a céges teherautók nem csak az utakat teszik tönkre, de az autósokat is veszélyeztetik. A lapunknak nyilatkozó férfi fényképeket mutatott nekünk, melyek állítása szerint azt követően készültek, hogy az IP Tender egyik teherautója elhaladt mellette, felcsapta a követ, és letörte a tükrét, ami történet itt azonban még nem ért véget.

Ami így elintéz egy tükröt, vajon mit tehet egy sofőrrel, ha a meleg miatt lehúzott ablakon csapódik be?

„Ezt követően Ilyés Péter telephelyéről ahogy kifordult egy teherautó, nyomta a gázt neki rendesen, elhajított egy nagy követ és nekicsapódott a szélvédőmnek. Utánamentem, megállítottam, mondtam neki hogy nézze meg mit csinált. Röhögve mondta, én nem viszek árut, biztos nem én voltam” – mesélte Szabolcs.

Elárulta, ezt követően felhívták a teherautós főnökét, aki lekezelően állítólag annyit válaszolt:

azt be is kell azt tudni bizonyítani, kihívhatjuk a rendőröket is, pont leszarja, ő elég közel áll a tűzhöz, hogy ebből ne legyen problémája. És lenyomta a telefont.

A sértett szerint a legfelháborítóbb az egészben, hogy még csak meg se hallgatta, amit mondani szeretett volna.

A Shell kútnál találkozott hazafelé két rendőrrel, akik a történetét hallva mindössze annyit mondtak neki, felesleges feljelentést tenni, úgyse tudja bizonyítani.

Az esettel megkereste a közutat, de ők is lekezelően elhajtották, míg meg nem említette, hogy nyilvánossághoz fordul. Elmondása szerint ekkor már mindjárt másképp álltak hozzá, és arra kérték, írja meg a panaszait.

Azt ő is elismerte, nem tudja bizonyítani, hogy valóban a teherautóról lehulló törmelék törte be a szélvédőjét, de nem is a személyes kártérítés kiharcolása a célja. Mindössze két dolgot szeretne elérni. Egyrészt, hogy a városvezetés álljon a sarkára, és kötelezze az IP Tender Kft.-t az általa tönkretett út megjavítására és karbantartására, másrészt a cég részéről jóval körültekintőbb áruszállítást vár el, hiszen az ilyen, teherautókról lehulló építési törmelékek komolyan veszélyeztetik az autósok testi épségét.

Céljai elérésében komoly kételyei vannak, hiszen, mint mondta, a cég ügyvezetője, Ilyés Péter korábban a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.-nél (BKSZ) dolgozott, míg valami „gyanús ügybe” nem keveredett, ezért ki nem rúgták onnan. Ám felfele bukott, hiszen mindjárt kapott egy céget maga alá, ahol – jól láthatóan – megtehet bármit, akár emberek életét is veszélyeztetheti következmények nélkül, hiszen, ahogyan ő is fogalmazott, „elég közel van a tűzhöz”.

Az IP Tender Kft. valóban kedvelt cég a kormányzati körökben, hiszen 2012-es alapítása óta már 29 közbeszerzést, és 5 EU-s pályázatot nyert.

Ha pedig tényleg „olyan közel van a tűzhöz”, mint ahogy állítja, a következményeknélküliség sem meglepő, hiszen azt az elmúlt 32 évben már megtanulhattuk, Magyarországon nagyon sok mindent meg lehet úszni, ha az ember jó barátságot ápol a hatalommal. Ez is egyike a számos kommunista örökségnek, melyet a rendszerváltás elsikkasztásának köszönhetünk.

Irányi Dániel

További híreink

Orbán: Ha bezár az iskola , akkor fizetés nélküli szabadságra küldik a tanárokat

Kiss Albert

Nyolcvanhétmilliós kábítószerfogás Budapesten

Kemény János

Izraeli zászló “meggyalázása” miatt tiltottak ki egy zenekart a Szigetről

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben