17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld Kultúra

Elhunyt Sir Sean Connery – FRISSÍTÉS: A skót miniszterelnök méltatta a színészt

90 éves korában elhunyt Sean Connery, világhírű színész – adta hírül a BBC. A skót színész hét alkalommal alakította James Bondot, 1988-ban pedig a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscar-díjat kapott az Aki legyőzte Al Capone-t című filmben nyújtott alakításáért.

Sean Connery olyan klasszikusokban is játszott, mint a Nagy vonatrablás, A híd túl messze van, Hegylakó, Vadászat a Vörös Októberre, vagy az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag.  Az IMDb adatbázisa szerint összesen 90 filmben szerepelt, utolsó filmje az A szövetség volt 2003-ban.

A számtalan filmes díjat és egyéb kitüntetést megkapó színészlegendát II. Erzsébet brit királynő  2000-ben lovaggá ütötte.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök közösségi oldalán méltatta Conneryt. A Skót Nemzeti Párt elnöke azt írta, Skócia egyik legszeretettebb fiát gyászolja. – Sean Connery egy edinburghi, munkásosztálybeli családba született, de tehetsége és kemény munkája által filmcsillaggá, a világ egyik legeredményesebb színészévé vált — tette hozzá a skót miniszterelnök. Mint fogalmazott, Sean Connery az egész világon legenda volt, de elsősorban és mindenek előtt hazafias és büszke skót. Jelenléte a skót parlament megnyitóján az ország iránti elkötelezettségének jele volt. Sturgeon kiemelte: Sean Connery nagy támogatója volt az SNP-nek és egy független Skócia élethosszig tartó híve volt. – Pártként és mozgalomként nagy hálával tartozunk neki. Kiváltság volt ismerni Seant. Amikor utoljára beszéltem vele, már akkor is világos volt, hogy az egészsége megromlott, de a hang, a szellem és a szenvedély, amelyet mindannyian annyira szerettünk, még mindig ott volt. Hiányozni fog. Hiányozni fog Skóciának. Hiányozni fog a világnak – írta Nicola Sturgeon.

Fotó:24.hu

További híreink

Hollandiában 5000 szurkolót beengednek a litvánok ellen

Faragó Dániel

Az olaszországi halottak átlagéletkora 79,5 év

Szabó Norbert

Akár 10 év börtön is várhat a NAV korábbi vezetőjére

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen