11.2 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

“Eljutottunk az utolsó levegővételig” – nagy bajban a hazai vendéglátás

A november óta országos járványzár alatt lévő szálláshelyek májusi újranyitásával kezdené a belföldi szezont a szállodaszövetség, amely úgy látja, hogy a maratoni bizonytalanság akár csődhullámot, a nyár elejére pedig tömeges munkaerő-elvándorlást is okozhat – közölte Baldauf Csaba általános alelnök a Magyar Nemzettel. Mint mondta, több régióban a korlátozások kijátszásával bonyolítanak telt házas hétvégéket a szobakiadók, a szabályszerűen zárva tartó hotelek másutt viszont halmozzák a veszteségeket.

Noha az egész beszélgetés éle egy az egyben oltáspropagandára lett kihegyezve, azért vannak benne érdemleges részek is, melyekből megtudhatjuk, az egy éve tartó lezárások mekkora károkat okoztak magyar családok százezreinek. Ezekből szemezgettünk.

Utolsó levegővétel 

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke a lapnak elmondta:

“Eljutottunk az utolsó levegővételig, ami azt jelenti, hogy a járványügyi helyzethez és a lakosság védettségéhez igazított újranyitás nélkül már megfulladhatna az ágazat.”

Noha Baldauf maga is elismeri, 2020 “hatalmas törést hozott” a vendéglátásban dolgozók életében, hiszen sokaknak már a “túlélés van napirenden”, azt már nem tette hozzá, hogy mindez a kormány észszerűtlen és értelmetlen lezáráspolitikájának köszönhető. Arról nem is beszélve, hogy miközben nyugaton megsegítették azon ágazatban dolgozókat, akiket államilag tiltottak el a munkavégzéstől, addig itthon a bajbajutott szektorok legfeljebb üres ígéreteket, vagy hitelajánlatokat kaptak.

“Még mindig nem látják a jövőt, mivel egyelőre nincs konkrétum. Jellemző, hogy évek, évtizedek közös munkájáról is döntést kell hozni. A megszokott alkalmazottak érthető módon kiszámíthatóságra vágynak a megélhetésükhöz “

– fogalmazott.

Budapestet a külföld tartja el

Baldauf Csaba kitért rá, hogy lényegi beutazó forgalom egy éve nincs Budapesten, ahol viszont korábban sem volt meghatározó a belföldről származó bevétel. Ennek azonban csak az egyik oka az, hogy a vidékről érkező “belföldi turistáknak” nincs igazán oka a fővárosban éjszakázni, hiszen viszonylag egyszerűen hazajuthat.

A másik, jelentősebb oka, hogy (a Balatonhoz hasonlóan) Budapest sem a “csóró vidékieket” várja. Az átlag magyar keresetéhez képest a főváros szálláspiaca igencsak drága, ám európai viszonylatban ár/érték arányban versenyképes. Ennek köszönhetően a pandémia előtt rekordszámú külföldi vendégéjszakázott Budapesten.

Az alelnök úgy véli, ettől függetlenül hosszútávon a fővárosi szállásadók körében egy szemléletváltásra lenne szükség. Szerinte

a vidékkel összehangolt, új stratégiával a belföldiek aránya némiképp erősödhet majd fel.

Ami azért is lenne kedvező, mivel enyhítené a külföldieknek való kitettséget.

Márpedig Budapesten a családbarát megoldások kidolgozása is lényeges, hogy a nemzettudat erősödni tudjon a magyarokban. Ezt például segíteni lehetne a felnőttek és a gyerekek elérhető árú, közös kirándulási lehetőségeivel a jellegzetes nevezetességek, történelmi emlékhelyek környékén

– tette hozzá.

Képünk illusztráció, forrás: tripadvisor.co.hu

További híreink

Folytatódik az esős időjárás

Szabó Norbert

Újpesti rendőrtámadás: helyesen cselekedett a járőr

Irányi Dániel

Nem lassul a járvány terjedése

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben