17 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Ellentüntetést szerveznek a nyíregyházi cigányok – szerintük ők a világ legbékésebb nemzete

A Mérce.hu nevű, haladó szellemiségű hírportál beszámolója szerint a Szabolcs megyei cigányok apraját-nagyját igyekeznek összecsődíteni a Betyársereg és Mi Hazánk vonulására, hogy kifejezzék rosszallásukat. 

Nem fogják kitalálni, de a jogvédő szervezetek szerint

rasszista és félelemkeltő a demonstráció.

A demonstráció ellen kiállt a nyíregyházi Roma Önkormányzat és ellentüntetést kezdeményeztek.

,,Több nemzetiség hosszú évtizedek óta példaértékűen békességben él együtt Nyíregyházán, mi romák, a világ legbékésebb nemzete továbbra is feladatunknak tartjuk a békés egymás mellett élést, a romák kultúrájának, nyelvének ápolását, őrzését, a hátrányok leküzdését, a romák integrálódását”

-vélekedik Balogh Artúr, a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Roma Önkormányzatának elnöke. Balogh még egy levelet is írt. Ebben kijelenti, hogy a város önkormányzata az ellentüntetés mellett van, továbbá felhívja a figyelmet a vonulás “gyűlöletkeltő és megfélemlítő” jellegére.

Félnek

Gyorsan reagált az ajvékolásra Rácz Béla, az 1 Magyarország Kezdeményezés alapító tagja, aki elmondta, mikor tudomást szereztek a nyíregyházi vonulásról egyből felvették a helyi aktivistákkal a kapcsolatot. A szervezet tagjai ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki az ellentüntetéssel kapcsolatban.

Megjavulni nem akarnak

Rácz hozzátette, még nem késő, hogy a Belügyminisztérium, vagy a helyi rendőrkapitányság betiltsa a vonulást.

A “civilek” szerint nincs cigánybűnözés

A magyar jogrendszerben nem létezik a kollektív bűnösség elve, így nem létezik „cigánybűnözés” sem – magyarázkodnak az aHanhon páthuzamosan elindult petícióban.

,,Egyéni bűncselekményekről lehet csak szó, amelyekért nem szabad kollektíven megbélyegezni honfitársaink százezreit. Nem pártokhoz köthető milíciák dolga a rendfenntartás Magyarországon, hanem a rendőrségé!”

-írják.

További híreink

Az olasz bíróság elrendelte a szélsőjobboldali Facebook oldalak újranyitását

Szabó Norbert

Meghalt 14 beteg, 1763-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Szabó Norbert

A hitelmoratórium meghosszabításáról dönthet a kormány

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben