27.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Emlékezetpolitikai fordulatot sürget a Mi Hazánk

A Mi Hazánk Mozgalom felvállalja a társadalom szemléletének formálását, melynek egyik egyik eleme Trianon 100. évfordulója alkalmából 100 iskolához eljuttatott, történelmi Magyarországot ábrázoló kirakós is – mondta Dúró Dóra szerda reggel a Kossuth Rádióban.

A párt elnökhelyettese közölte, ez a játék megfelelő eszköz arra, hogy már a legkisebbek figyelmét is felhívják arra, hogy Magyarország határai 100 évvel ezelőtt nem estek egybe a mostani határokkal, és hogy mit veszített hazánk Trianonban. – Ez egy fából készült kirakó, melynek darabjai Magyarország megyéi. Ezáltal meg is lehet tanulni a történelmi Magyarország megyéit, annak székhelyeit, el tudják helyezni a térképen, ezáltal történelmi ismeretek ad – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
Arra a felvetésre, hogy a nemzettudat formálása, a történelmi emlékezet tudatos építése hány éves kortól ajánlott, a négygyermekes édesanya azt mondta, már a legkisebb kortól, amikor a gyermek már mondókákat, énekeket hall, hiszen ez a kor már tekinthető a gyermek önazonosság-tudatának kialakítási időszakának. Itt nem egy erőszakos, túltolt nevelésről van szó, de kiváló költemények vannak már a legkisebbeknek is – vélekedett a politikus, példaként említve Weöres Sándort.
Trianon kapcsán azt is elmondta, a Mi Hazánk olyan emlékezetpolitikai fordulatot is sürget, így a hazatérés napjává nyilvánítanák augusztus 30-át a második bécsi döntés aláírásának napját, amikor Észak-Erdély visszatért. – Ez valamennyi sikeres revízióra emlékeztetne, így Kárpátaljára, Felvidék és Délvidék egy részének visszatérésére is. Ezáltal is tudatosíthatnánk a felnövekvő nemzedékekben azt, hogy a történelmi Magyarország egy földrajzi, gazdasági, kulturális egységet is jelképez – hangsúlyozta a képviselő, aki leszögezte azt is, szomszédaink érzékenysége nem jelenthet annyira erős szempontot, mint az ott élő magyarság képviselete.

További híreink

Úzvölgyi fejlemények – mi várható?

Kemény János

RMDSZ-PNL-koalíció alakult Marosvásárhelyen és Maros megyében

Varga Lilla

R. Kárpáti Péter szerint mindenki önző, aki nem oltatja be magát

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben