28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
HírekJeles napokTudomány

Emlékezzünk! – Pollack Mihály, a magyar klasszicista építészet nagymestere

1855. január 3-án Pesten hunyt el Pollack Mihály, a reformkor egyik legkiválóbb építésze.

1773-ban született Bécsben, építészeti tanulmányait is ott végezte. Testvérével részt vett a milánói dóm kiegészítő építési munkálataiban. 1802-ben Pestre helyezte át építészeti vállalkozását, egész életében itt élt és alkotott, feleségével, Eger Magdolnával 50 évig éltek boldog házasságban.

1808-ban alakult meg Pesten a Szépészeti Bizottmány, amelynek elnöke lett, így közvetlen befolyást gyakorolt a Városliget megteremtésére, valamint a városi rendezési tervek elkészítésére.

Az általa tervezett épületek alapjaiban határozták meg a pesti városképet (többek között az Almássy-palota, a Horváth-ház és a Festetics-palota). A vidéki kastélyok közül ki kell emelni a dégi Festetics-kastélyt, a nagylángi Zichy-kastélyt és József nádor alcsúti kastélyát. Ő építette a tengelici Csapó-kúriát is. Nevezetes épületei a Deák téri evangélikus templom és annak oltára, a Sándor palota, a Ludovika Akadémia. Pollack tervei szerint épült a székesfehérvári megyeháza homlokzata, majd a szekszárdi új megyeháza, valamint ő tervezte a jászberényi városházát is. Legismertebb alkotása a Magyar Nemzeti Múzeum épülete (1837–47).

(Pollack.hu)

További híreink

Homorúd gőzerővel készül történetének legnagyobb családi napjára – Éberling Balázzsal, a község Mi hazánkos polgármesterével beszélgettünk

Kemény János

Baloldali történész a nemzeti majálisról- “a Mi Hazánk sajnos bejutott és átvette a dolgozók érdekképviseletét, még szakszervezeti kerekasztal is van”

Faragó Dániel

Régi idők európai illatainak enciklopédiáján dolgozik egy új kutatás

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben