13.7 C
Budapest
2022. október 7., péntek
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírek

Energiaválság – szombati tanítási napot vezetnek be, hogy ne kelljen télen fűteni

A Győrhöz közeli Szent Benedek Általános Iskola azzal a kényszermegoldással állt elő, hogy az első félévben szombaton is lesz oktatás, így ledolgozzák azokat a napokat, amelyek közvetlenük a karácsonyi szünet előtt lennének. 

A megoldás azért született meg, mert

az intézmény így tud spórolni a megemelkedő rezsiszámlán.

Az iskola vezetősége egy szülői tájékoztatóban azt írja, hogy erre minden lehetőségük megvan.

Alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő, és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható. (Szól a vonatkozó rész.)

Győrszentivánon a szombati tanítás is jelenléti oktatásban zajlik majd, mert az intézmény vezetésének meggyőződése, hogy továbbra is ez a gyerekek oktatásának leghatékonyabb módja. Különösen az általános iskolás korosztály számára.

A győri iskolában szeptembertől az őszi szünetig a szombati napokon reggel 8-tól háromnegyed 12-ig tart az oktatás. Ez hét szombati napot érint, ám október 1-jén kirándulni mennek az alsó tagozatos gyerekek. Szombatonként a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatást terveznek, tízórai, ebéd és délutáni ügyelet azonban nem lesz.

A ledolgozott napokkal a téli szünetet egészítik ki, amely így 2022. december 19-től 2023. január 6-ig tart a győrszentivániaknak.

A tájékoztatóban megjegyzik, a decemberi leállás komoly tétellel csökkenti a Szent Benedek Általános Iskola költségvetését. Ettől függetlenül az iskolaépület takarékos működését, fűtését a jelenlegi helyzetben is meg tudják oldani – nyugtatta meg a szülőket az iskolaigazgató, Kropfné Knipp Mária.

Augusztus 1-től már csak a kormány által megadott átlagfogyasztási értékig jár a rezsicsökkentett kedvezményes áram- és gázár, felette a lakossági fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci árra keresztelt díjat fizetik. A kormányzati intézkedés érinti a hazai oktatási intézményeket is, ezért több oktatási intézet azt fontolgatja, hogy online tanrendre áll át.

Érdekes fejlemény, hogy néhány héttel ezelőtt a belügyminisztérium közleményben azt kommunikálta, hogy minden iskola fűtése megoldott, majd kiküldött egy levelet, amelyben azt kérte intézményektől, hogy vizsgálják meg a fával való fűtésre átállás lehetőségét.

(index nyomán)

 

További híreink

Két medvebocsot engedtek szabadon egy görög erdőben

Dunai Tibor

Koronavírus-járvány ürügyén érkeznek a mobilos megfigyelő appok

Irányi Dániel

Most érkezett: megölte 3 éves kisfiát egy kunszentmártoni nő

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben